IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Не пътниците, а правителствата ще плащат при затегнат контрол по летищата

Ако се поставят например телесни скенери, не трябва да се вдигат летищните такси за пътуващите, смятат в ЕП

11:49 | 16.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Не пътниците, а правителствата ще плащат при затегнат контрол по летищата

Правителствата да поемат разходите за всички мерки в областта на авиационната сигурност, които са по-строги от общите основни стандарти на ЕС, искат депутатите от Европейския парламент (ЕП).

Държавите членки ще запазят свободата да решават как да разпределят разходите от базовите мерки, които са вече покрити от съществуващите правила на ЕС (детектори за метал и за експлозиви, полицейски кучета, скенери за течности), но ако решат да въвеждат допълнителни мерки за сигурност, които не са част от общите за ЕС (като например телесни скенери), ще трябва сами да поемат разходите за тях.

Тези предложения се съдържат в поправките на парламентарната комисия по транспорт към проектодирективата на комисията, които ще бъдат гласувани на пленарното заседание следващия вторник (20 април), се казва в съобщение на парламента.

Парламентарната комисия иска да включи всички комерсиални летища в обхвата на директивата въпреки желанието на много от държавите членки, които предпочитат да ограничат нейното приложение до летищата, обслужващи повече от 5 млн. пътници на година.

Депутатите подкрепят силно също така по-голямата прозрачност на цените: според тях пътниците имат право да знаят какъв точно процент от таксите, които плащат, отиват за сигурността по летищата.

Много от правителствата в ЕС се противопоставят на подобна директива, която ще наложила публично финансиране за таксите за сигурността, тъй като в момента те имат свободата да прилагат своите собствени правила в областта: в повечето случаи летищните власти прехвърлят разходите по сигурността върху авиокомпаниите, които от своя страна ги прехвърлят на пътниците. Но депутатите от ЕП са решени да отстояват своята позиция докрай, дори и ако трябва да се стигне до помирителна процедура между парламента и комисията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още