IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отменени полети в Европа заради изригналия вулкан може да има още седмица

Заради липсата на вятър облакът пепел се движи много бавно на изток и остава гъст

10:29 | 16.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Отменени полети в Европа заради изригналия вулкан може да има още седмица

Полетите в голяма част на Европа са отменени за втори ден заради носещата се пепел от изригналия вулкан в Исландия, предаде ВВС.

В четвъртък бяха отменени 5000 полета. Възможно е проблемите да продължат цяла седмица и да бъдат отменени полети и до Северна Америка и Азия.

От европейската организация за контрол на въздушния трафик - Eurocontrol, са пояснили, че, тъй като няма вятър, облакът пепел, предизвикан от изригването на вулкана, се придвижва много бавно на изток и остава много гъст.

В четвъртък въздушното си пространство затвориха Великобритания, Ирландия, Дания, Норвегия, Швеция, Финландия, Белгия и Холандия. Франция затвори 24 летища в северната част на страната, включително Шарл дьо Гол в Париж. В Германия в четвъртък вечерта бяха затворени летищата в Берлин и Хамбург, а това във Франкфурт беше затворено тази сутрин.

Qantas, Japan Airlines, Korean Air, Singapore Airlines и Cathay Pacific са сред авиолиниите, отменили полетите си за Европа. Говорител на Qantas е заявил, че от компанията очакват полетите да бъдат възстановени в неделя.

Заради отменените полети няколко европейски монарси не са могли да пристигнат за тържествата по случай 70-тия рожден ден на датската кралица Маргрете, започнали в четвъртък, а на шведския външен министър Карл Билд се е наложило да шофира до Швеция от Брюксел.

Изригването на вулкана – второ в рамките на месец, започна в сряда. Около 800 жители на региона са били евакуирани. В четвъртък вулканът е продължил да изхвърля пепел, която е била издухана към Европа.

„Вероятно изхвърлянето на пепел ще продължи няколко дни или седмици. Дали обаче това ще пречи на полетите зависи от времето и как вятърът ще я носи“, са заявили от исландската метеорологична служба.

Предишното изригване на вулкана беше на 20 март. Това преди него е започнало през 1821 г. и е продължило две години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:57 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още