IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Лидерите на БРИК се събират, за да обсъдят промени в глобалните финанси

Президентите на Бразилия, Русия, Индия и Китай искат по-голяма роля на световната политическа и икономическа сцена

09:53 | 16.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Лидерите на БРИК се събират, за да обсъдят промени в глобалните финанси

Президентите на страните, известни под общото наименование БРИК – Бразилия, Русия, Индия и Китай, ще се срещнат днес, за да дискутират вижданията си за промени в глобалната финансова система и международните институции.

По план срещата трябваше да се проведе в петък, но е изместена с ден по-рано, тъй като китайският президент Ху Дзинтао иска да се върне в страната си заради силното земетресение от вчера.

В рамките на събитието между президентите на Бразилия и Китай бе подписано широкообхватен, четиригодишен план за действие в областта на укрепване на икономическите отношения. Освен това е постигнато споразумение за съвместен натиск за промени в Световната търговска организация, Г-20 и други международни организации, пише АР.

„В рамките на Г-20 и всички останали международни институции ние ще търсим промяна на асиметричните и нефункционални процеси на глобализация, които човечеството преживява“, посочи президентът на Бразилия Луис Лула да Силва.

Лидерите на страните от БРИК са се обединили около общи искания за реформа на глобалния икономически и политически ред. Въпреки това обаче липсват някакви конкретни предложения или гръмки идеи.

В рамките на форума участие взимат множество компании от Бразилия, която е негов домакин. Целта на това е установяване на силни контакти с останалите развиващи се страни, допълва агенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:11 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още