IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очаква се след 10 години повечето велосипеди да са електрически

Средната цена на електрически велосипед в ЕС сега е около 1000 евро, след 10 години може да спадне наполовина

10:05 | 15.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Очаква се след 10 години повечето велосипеди да са електрически

След 10-15 години повечето велосипеди в Европа ще се движат с електрически батерии. Това прогнозира експерт от чешката фирма за производство на такива велосипеди Ekolo по време на провеждащия се в София от 14 до 16 април Шести международен конгрес „Възобновяеми енергийни източници (ВИИ) и енергийна ефективност“, на който Investor.bg е медиен партньор.

Според прогнозите най-много електрически велосипеди ще има в Холандия и Германия, като в големите градове техният брой ще достигне този на автомобилите.

По-конкретно за Германия предвижданията са броят на колелата на ток от 150 хил. през 2008 г. да достигне 1,5 млн. броя през 2020 г.

Според други представени на енергийния форум прогнози през 2020 г. към 4,4% от продаваните в Европа автомобили ще се движат на електричество, т.е. ще са електромобили.

От Ekolo поясниха, че при електрическите велосипеди, които на външен вид са като модерен класически велосипед, но с прикачена литиева батерия, возещият ще трябва да върти педалите, но усилието ще е много по-малко, отколкото при класическия вариант. Според изискванията на Европейската комисия (ЕК), когато електрическият велосипед достигне скорост 25 км/час, двигателят трябва да се изключва автоматично.

Всеки притежател на електрическо возило би трябвало да има две батерии, за да може да ги сменя, докато едната се зарежда. Към момента има различни видове батерии за електрически велосипеди, които имат и различни зарядни устройства, като намеренията са през следващата година зарядните да бъдат унифицирани.

Средната цена на електрически велосипед в ЕС сега е около 1000 евро. Според прогнозите след 10 години тя може да спадне наполовина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:47 | 24.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още