IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът спря негативната серия и поскъпна с близо 2,5%

Данни за увеличено потребление в САЩ и силен икономически ръст в Китай подкрепиха суровината

08:41 | 15.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Петролът спря негативната серия и поскъпна с близо 2,5%

Цената на петрола спря негативната серия, която продължи пет поредни борсови сесии. Водени от изненадващи данни за ръст на потреблението на горива в САЩ, котировките поскъпнаха с 2,1 на сто по време на вчерашната сесия.

Вчера енергийното министерство на САЩ публикува данни за спад на петролните запаси в страната, което силно изненада пазарните участници. Понижението бе с 2,2 млн. барела, като то е първо за последните 11 месеца.

Това подкрепи петрола и майските фючърси поскъпнаха с близо 1,8 долара до 85,84 долара за барел. През нощта пък котировките повишиха цената си с още 0,4 на сто до 86,21 долара за барел.

Данните на енергийното министерство показаха, че потреблението на бензин в САЩ се е понижило с 1,3 на сто до 9,14 млн. барела дневно за четирите седмици до 9 април. Това е най-силното увеличение от август 2004 година насам, предава Bloomberg.

Подкрепа на котировките оказа и мощният икономически ръст, отчетен от Китай. През първото тримесечие на годината азиатската държава е постигнала ръст от цели 11,9 на сто, показват правителствени данни.

Тази сутрин петролът от сорта брент с доставка през юни се котира при 87,16 долара за барел. Днес изтича срокът за търговия с майски фючърси, а цената им е 86,40 долара за барел.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:05 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още