IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прогнозират 4% от продаваните автомобили в Европа през 2020 г. да са на ток

Очаква се закупените електромобили в Европа тази година да формират 0,3% от автомобилния пазар

17:24 | 14.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Прогнозират 4% от продаваните автомобили в Европа през 2020 г. да са на ток

Според някои прогнози през 2020 г. към 4,4% от продаваните в Европа автомобили ще се движат на електричество, т.е. ще са електромобили. Това каза председателят на Асоциацията на автомобилните производители и техните представители в България Стоян Желев в презентация по време на Шестия международен конгрес за Югоизточна Европа „Възобновяеми енергийни източници и енергийна ефективност“, на който Investor.bg е медиен партньор.

Желев не уточни дали в прогнозите се имат предвид автомобили, движещи се изцяло на електричество или т. нар. хибридни автомобили, които имат електрически двигател и такъв с вътрешно горене.

Според проучването за тази година закупените в Европа електромобили ще бъдат 0,3% от общия автомобилен пазар.

Прогнозира се през 2020 г. най-много електромобили в Европа да се закупят във Франция – 34%, в Англия – 26% и в Германия – 16%.

През 2010 г. в Европа ще се продават три нови модела електромобили масово производство на Citroen, Peugeot и Mitsubishi, каза още Желев.

Той посочи, че тъй като на сегашния етап електромобилите са по-скъпи от класическите автомобили, някои страни в Европа като Австрия, Белгия, Дания, Италия и Испания предлагат на купувачите на електромобили държавни субсидии или данъчни облекчения.

Изследванията сочат, че към момента 90% от електромобилите се закупуват от фирми и организации, докато предвижданията за след 10 години са поне половината от покупките на електромобили да са от частни лица.

Като предизвикателства пред производството на електромобили Желев посочи електрическите двигатели да бъдат по-безопасни и евтини, електромобилите да са с добър външен вид, да има развита мрежа за зареждане на електромобилите, като устройствата за зареждане се унифицират в различните страни и други.

Относно бъдещето на електромобилите представител на Siemens коментира, че различните фирми и страни се ориентират към различни технологии за производство на електромобили, например стратегията на Toyota, която предвижда през 2020 г. всички автомобили, произвеждани от компанията, да бъдат хибриди, а китайски фирми пък се ориентират основно към производство на електромобили само с електрически двигател.

Още от конгреса:

ЕС може да въведе задължителни норми за производство на ток с когенерация

Излезлите от БЕХ електроенергийни фирми се обединяват в нова компания

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:15 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още