IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Южнокорейската борса отбеляза 22-месечен връх, водена от банките

Корейският Kospi и сингапурският Straits Times бяха едни от най-печелившите борсови измерители по целия свят днес

11:53 | 14.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Южнокорейската борса отбеляза 22-месечен връх, водена от банките

Основният индекс на фондовата борса в Южна Корея Kospi завърши днешната сесия на най-високото си ниво за последните 22 месеца, след като международната агенция за кредитен рейтинг Moody's вдигна оценката си за суверенния дълг на страната. Финансовите дружества се наредиха сред най-печелившите на борсата в Сеул, следвани от корейските износители, предаде Bloomberg.

Широкият борсов индекс Kospi нарасна с 1,5% до 1 735 пункта, което е най-високата му стойност от 19 юни 2008 г. Kospi стана един от най-добре представящите се борсови измерители по целия свят днес, след като кредитният рейтинг на Южна Корея се повиши от А2 до А1 по скалата на Moody's благодарение на силния икономически ръст и относително ниския бюджетен дефицит на страната.

Отделни икономически данни показаха, че безработицата в Южна Корея се е понижила значително през март, като намалява до 4,1% от работната сила спрямо 4,9% за февруари. Сезонно коригираното ниво на безработица се е понижило от 4,4% до 3,8%, а хората, ангажирани в отраслите на корейската икономика, наброяват 23,5 млн., което е с 267 хил. души повече в сравнение с март 2009 г.

Пазарите на ценни книжа в останалите азиатски страни, както и в тихоокеанския регион, записаха трета позитивна сесия за последните четири борсови дни днес. Добрите финансови резултати на технологичната компания Intel след края на вчерашната борсова сесия в САЩ също помогнаха, заедно с новината за рекордния икономически ръст на Сингапур за първото тримесечие.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific, който включва борсови компании от десет азиатски страни, плюс Австралия и Нова Зеландия, нарасна с 0,7% до 128,26 пункта и вече се намира с 12% над най-ниската си точка за тази година от 8 февруари. MSCI Asia Pacific се понижи с 0,6% вчера заради поевтиняването на акциите на добивните компании в неговия състав и по-ниските цени на металите.

Японският индекс Nikkei 225 се повиши с 0,4% до 11 204,90 пункта, а на борсата в Хонконг Hang Seng нарасна с 0,1% до 22 128,03 пункта. Широкият китайски индекс Shanghai Composite на свой ред добави 0,2% до 3 166 пункта, след като стана ясно, че преките чуждестранни инвестиции в Китай са скочили със 7,7% на годишна база през първото тримесечие до 23,4 млрд. долара.

Финансовите компании се представиха добре не само на борсата в Южна Корея, но и в Сидни, след като индексът на потребителското доверие в Австралия остана близо до най-високото си ниво за последните три години. S&P/ASX 200 нарасна с 0,9% до 4 994,7 пункта, а в Нова Зеландия NZX 50 добави 0,8% въпреки новината за намаляването на продажбите на дребно с 0,6% през февруари.

Освен борсата в Южна Корея, силен ръст от 1,5% записа и главният индекс в Сингапур Straits Times. Той скочи до 3 016 пункта и премина психологическите 3 хил. пункта за първи път за последните две години. Правителството на Сингапур прогнозира днес ръст на икономиката от 9% през 2010 г., което е доста над прогнозирания в края на миналата година икономически ръст от 6,5 на сто,

Междувременно централната банка на Сингапур затегна рязко монетарната си политика, след като стана ясно, че икономиката на страната е отбелязала рекорден ръст от 13,1% през първите три месеца на годината. Централната банка на Сингапур прибегна до ефективно повишаване на валутния курс на местния долар спрямо американския му съименник, за да ограничи инфлацията в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:39 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още