IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Рейтингът на Южна Корея се изравни с този на Словакия и Китай

Moody’s вдигна своята оценка за суверенния дълг на Южна Корея до A1

10:55 | 14.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Рейтингът на Южна Корея се изравни с този на Словакия и Китай

Агенцията за кредитен рейтинг Moody's повиши кредитния рейтинг на Южна Корея от А2 на А1, изравнявайки го по този начин с този на Китай и Словакия.

Изключителната икономическа устойчивост и относително ниският бюджетен дефицит на четвъртата по големина икономика в Азия са причината една от трите най-големи международни рейтингови агенции да вдигне оценката си за нейния суверенен дълг, предаде Bloomberg.

Новият рейтинг е най-високият, който Южна Корея някога е получавала от Moody's. Перспективата пред неговата оценка остава стабилна.

През тази седмица централната банка на Южна Корея остави основната си лихва без промяна на ниво от 2% за 14-ти пореден месец и прогнозира, че брутният вътрешен продукт на страната може да се увеличи с най-бързото си темпо за последните четири години през 2010 г.

От Moody's на свой ред очакват корейската икономика да нарасне с около 5% през тази година, след като се нареди сред малкото икономики, които отчетоха ръст в рамките на 2009 г. и избегнаха рецесията.

Само за първото тримесечие на тази година се очаква икономически ръст от 1,6 на сто благодарение на вътрешното потребление и по-големия износ. През 2009 г. брутният вътрешен продукт на Южна Корея се повиши с 0,2 на сто.

Според експертите на Moody's по-голямата гъвкавост на корейската икономика е помогнала на страната да избегне рецесията през миналата година. Те очакват правителството в Сеул да успее да елиминира своя бюджетен дефицит през следващите две-три години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:17 | 11.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още