IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Инсайдърите в САЩ продават

През последните два месеца хората с достъп до вътрешнофирмена информация увеличиха продажбите си на акции

10:35 | 14.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Инсайдърите в САЩ продават

Преди два месеца пазарното поведение на инсайдърите (хората с достъп до вътрешнофирмена информация) излъчваше позитивни сигнали, твърди Марк Хълбърт от MarketWatch.

Данните тогава показваха как инсайдърите са реагирали на силната корекция, която започна в средата на януари. В отговор на тази корекция те намалиха продажбите и увеличиха покупките на акции, което издаваше виждането им, че спадът не е нещо повече от обикновена корекция.

Сега обаче, когато Dow Jones Industrial Average е с 1 000 пункта нагоре, преминавайки границата от 11 000 пункта, ситуацията е обратна – инсайдърите увеличиха продажбите и намалиха покупките.

През миналата седмица съотношението продадени/купени акции от тях бе 5/1, показват данни на Argus Research. В началото на февруари, когато пазарът удари дъно заради корекцията, то беше едва 2/1. Сегашното съотношение е сходно с това от януарския пик (5,2/1) преди корекцията.

Това съотношение обаче е доста изменчиво, особено когато обемът на търговията на инсайдърите е нисък, какъвто е той напоследък.

По тази причина се изчислява осемседмична средна стойност, която според Vickers Weekly Insider Report понастоящем е 4,2/1. Тази стойност е най-високата от юли 2007 насам, с изключение на един кратък период през миналия октомври.

Разбира се, инсайдърите не винаги са прави. Като цяло те бяха твърде уверени по време на мечия пазар в периода 2007-2009, и съответно претърпяха големи загуби. Но средно през последните десетилетия те са по-често прави, отколкото не.

Трябва да се отбележи също, че дори когато са прави, инсайдърите обикновено подраняват с влизането си на пазара.

Така че, дори да им се доверим в момента, това не означава, че пазарът незабавно ще поеме надолу. И все пак не е добра новина, че те напоследък предпочитат да заемат страната на продавачите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:28 | 13.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още