IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Гърция с лекота пласира поредната си емисия облигации

Правителството продаде допълнително количество облигации, доходността обаче скочи двойно спрямо предходния търг

13:50 | 13.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Гърция с лекота пласира поредната си емисия облигации

Гърция успя да пласира с лекота краткосрочните си облигационни емисии на обща стойност 1,2 млрд. евро днес. При това Агенцията за управление на държавния дълг продаде облигации за допълнителни 360 млн. евро, тъй като емисиите бяха презаписани.

Така страната издържа успешно първия пазарен тест, след като през уикенда стана ясно, че еврозоната и Международният валутен фонд са готови да я кредитират с над 40 млрд. евро.

Успешното пласиране на емисията може да окуражи Гърция да продължи опитите да се финансира сама, вместо да прибегне до международната помощ. Това обаче не е сигурно, тъй като пазарните лихвени проценти са доста високи.

Пласираната днес едногодишна емисия предложи доходност от 4,85 на сто, което е повече от двойно над постигнатата на 12 януари доходност по облигации със същия срок от 2,2 на сто, предава CNBC.

Доходността по шестмесечните облигации пък е скочила над 3 пъти и от 1,38 на сто при предишния аукцион днес възлезе на цели 4,55 на сто.

Постигнатата доходност по едногодишните облигации е доста по-ниска от това, което пазарът щеше да изиска седмица по-рано или без ангажимента на еврозоната и МВФ. Според анализатори миналата седмица доходността е щяла да възлезе на 6-7 на сто.

От началото на годината Гърция е пласирала облигации за 25,5 млрд. долара, което се равнява на около 10 на сто от брутния вътрешен продукт на страната. До края на годината ще бъдат нужни поне още толкова, за да се покрият нуждите на страната от финансиране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:16 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още