IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Pimco се отказва от гръцки облигации, не вярва в успеха на спасителния план

Най-големият фонд за инвестиции в облигации сваля доверието си от Гърция заради големите й проблеми

10:40 | 13.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Pimco се отказва от гръцки облигации, не вярва в успеха на спасителния план

Най-големият фонд за инвестиции в облигации в света – Pimco, няма да вземе участие в новите аукциони за продажба на държавни ценни книжа, организирани от Гърция, обяви мениджърът на фонда Мохамед Ел-Ериан.

Той заяви това на фона на оптимизма, породен от готовността на еврозоната и МВФ да кредитират Гърция с над 40 млрд. долара. Според него условията на спасителния план няма да позволят преодоляване на дългосрочните финансови проблеми и платежоспособността на гръцката държава, предава CNBC.

Тази новина нанася сериозен удар на намеренията на правителството на Гърция да набере 1,2 млрд. евро чрез пласиране на облигации с матуритет 6 и 12 месеца днес. До края на май пък Атина трябва да си осигури 11 млрд. евро, за да посрещне падежиращи емисии.

Нежеланието на Pimco да участва на аукционите показва недоверие в способността на Гърция да се справи с проблемите си. Това може да се отрази негативно на планираното за последната седмица роуд-шоу в САЩ, което има за цел да привлече инвеститори.

Намеренията на правителството на Гърция е чрез това роуд-шоу да стане възможно емитирането на облигации за 5-10 млрд. долара, които да бъдат пласирани в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:41 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още