IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow Jones IA прескочи 11 хил. пункта, силен старт на отчетния сезон

Американският индекс е над ключовото равнище за първи път от септември 2008 г.

23:13 | 12.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Dow Jones IA прескочи 11 хил. пункта, силен старт на отчетния сезон

Американските акции се повишиха леко в понеделник в очакване на старта на новия отчетен сезон на публично търгуваните компании. Подкрепа на пазара оказаха новините от уикенда за одобрението на план за кредитиране на изпадналата в дългова криза Гърция.

Индексът на най-големите и най-ликвидни компании Don Jones Industrial Average, който за първи път от септември 2008 прескочи границата от 11 хил. пункта, добави към стойността си 0,08%, като нивото на затваряне е 11 006,42 пункта. Малко преди края на търговията индикаторът се разколеба във възходящото си движение, но в крайна сметка излезе на положителна територия.

S&P 500 нарасна с 0,18% до 1196 пункта, а Nasdaq Composite се повиши с 0,16% до 2458 пункта. 
 
С поскъпвания се отчетоха акциите на производителя на алуминий Alcoa (+1,39%), който пръв сред големите емитенти обявява финансовите си резултати за първото тримесечие. Малко след края на сесията компанията оповести загуба за януари-март от 201 млн. долара (20 цента на акция) спрямо отрицателен резултат от 497 млрд. долара (61 цента на брой) преди година.

Като се изключат извънредните разходи по преструктуриране, групата е на печалба от 10 цента на акция, колкото бяха и средните очаквания на пазарните експерти.

Приходите на компанията за периода се покачват с около 18% и достигат 4,89 млрд. долара.  

По време на търговията ръст отбелязаха още акциите на производителя на строителна и селскостопанска техника Caterpillar (+2,3%), чиято инвестиционна оценка беше повишена от анализатор в понеделник. Резултатите от дейността на компанията се считат за показателни за активността в строителния и аграрния сектор и оптимизмът за нейното бъдеще говори за положителни нагласи за икономиката като цяло. 

Отчетният сезон през тази седмица ще продължи с резултатите на Intel, Google, JPMorgan и Bank of America. Очакванията на пазарните анализатори са, че средната печалба на компаниите от индекса S&P 500 за първото тримесечие на тази година ще нарасне с 37% спрямо същия период на миналата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:19 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още