IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Планът за Гърция „спаси” европейските индекси

Банковите книжа се повишиха, докато акциите на медийните и металодобивните компании отбелязаха спад

18:50 | 12.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Планът за Гърция „спаси” европейските индекси

Индексите на големите западноевропейски пазари започнаха новата седмица предимно на положителна територия, въпреки че по време на търговията излизаха и „на червено”. Разкриването на подробности около одобрения план за спасяване на Гърция помогна за повишение на банковите книжа, докато акциите на медийните и металодобивните компании се понижиха.

Паневропейският индекс Stoxx Europe 600 падна с 0,11% до 269,45 пункта, повлечен от поевтиняването при издателската компания Wolters Kluwer (-1,43%) и минната група Xstrata (-1,35%). Първата получи низходяща ревизия на инвестиционната си оценка от Morgan Stanley, а за втората беше съобщено, че планира да закупи австралийска въгледобивна компания.

На регионално ниво френският CAC 40 остана без промяна при 4051 пункта, немският DAX нарасна с 0,02% до 6251 пункта, a британският FTSE 100 се покачи с 0,12% до 5778 пункта.

В същото време новината за спасителния план за Гърция донесе резки движения на валутния пазар, като еврото отбеляза силен скок спрямо долара, докато доходността на гръцките държавни ценни книжа се понижи. Борсовият индекс ASE в Атина приключи търговията с растеж от 3,5% до 2 061 пункта.

Интересни за проследяване в понеделник бяха още борсите в Унгария и Полша. Спечелването на първия тур на парламентарните избори в Унгария от опозиционната партия Фидес даде тласък на капиталовия пазар и на форинта, с ръст се отличи и полска борса въпреки трагичната самолетна катастрофа в събота, в която загинаха полският президент и редица други високопоставени в страната лица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:40 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още