IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Газпром заплаши италианската Eni с изключване от проекта „Южен поток“

Има вероятност френската компания EdF да заеме мястото на Eni в проекта за газопровода "Южен поток", като получи дял от 50%

17:22 | 12.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Газпром заплаши италианската Eni с изключване от проекта „Южен поток“

Разногласията между Газпром и италианската компания Eni относно реализацията на проекта за газопровода „Южен поток“ наближават критичната си точка. Руският газов гигант обвини италианската енергийна компания в неизпълнение на задължения по проекта и заплаши да изключи Eni от „Южен поток“, пише в коментар по въпроса РБК daily. Страните обаче продължават да търсят компромис по спорните моменти.

Според ръководителя на направлението за външноикономическа дейност на Газпром Станислав Циганков, италианската компания блокира реализацията на морския участък на газопровода, като бави съгласуването на работните програми и не извършва необходимите плащания. Поради това се налага досега всички плащания да се правят от Газпром, за да може реализацията на проекта да върви по график. Според представител на ръководството на Eni обаче при проекта „Южен поток“ всичко върви в съответствие със съвместните планове с Газпром.

Руски експерти коментират, че разногласията между Газпром и Eni са започнали преди месеци. Основен е спорът как точно ще се намали делът в проекта на акционерите Газпром и Eni, след като в края на миналата година към „Южен поток“ се присъедини и френската държавна енергийна компания EdF с уговорка да получи 10% от акциите.

Към момента руската и италианската компания продължават да имат по 50% от акциите в проекта, като Газпром предлага само Eni да намали дела си за сметка на EdF, а според Eni би трябвало двата основни акционера да намалят по равно дяловете си, за да се запази паритета при управлението на бъдещия газопровод. Освен това италианската компания настоява и за повече права при реализацията на природен газ в Източна Европа след пускане на газопровода в експлоатация.

При това положение на нещата директорът на руския Институт за национална енергетика не изключва възможността EdF изцяло да заеме мястото на Eni в проекта за газопровода, като получи дял от 50%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още