IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Банковото кредитиране в Китай забавя темповете си на ръст

Стойността на новите заеми е значително по-малка заради опасността от прегряване на икономиката

14:52 | 12.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Банковото кредитиране в Китай забавя темповете си на ръст

Новите заеми, които банките в Китай са отпуснали през изминалия месец, възлизат на 510,7 млрд. юана (74,8 млрд. долара) спрямо 700 млрд. юана за февруари. Тяхната стойност е значително по-малка спрямо нивата си от първите два месеца на тази година, след като Китайската централна банка въведе мерки за ограничаване на кредитирането, предаде Bloomberg.

През март 2009 г. китайските банки отпуснаха заеми на рекордната стойност от 1,89 трлн. юана в рамките на един месец.

През януари монетарната институция повиши от 15% на 17,5% ставката на минималните задължителни резерви за големите търговски банки в Китай, а след това им нареди и да намалят кредитирането заради опасността от прегряване на икономиката.

Според финансови анализатори брутният вътрешен продукт (БВП) на Китай се е увеличил с 11,7 на сто за първото тримесечие на тази година спрямо същия период на 2009 г. В случай че официалните данни на 15 април го потвърдят, това ще е най-силното му темпо на ръст от 2007 г.

Правителството в Пекин започна да обмисля как да изтегли своите мерки за подкрепа на икономиката в края на миналата година, за да предотврати дестабилизиране на икономиката и надуването на балон на пазара на недвижими имоти и ценни книжа.

Една от най-дискутираните от икономистите мерки напоследък е правителството да остави китайския юан да поскъпне срещу щатския долар.

Банковото кредитиране в Китай за първото тримесечие възлиза на 35% от поставения от правителството таргет за отпускането на заеми в размер на 7,5 трлн. юана до края на тази година.

Широкият паричен агрегат М2 отчита ръст от 22,5% на годишна база през март в сравнение с 25,5 на сто за февруари.

Валутните резерви на Китай, които са най-големите в света, се увеличават до 2,447 трлн. долара до края на март, което е с 44,9 млрд. долара повече спрямо четвъртото тримесечие на 2009 г.

До края на юни банките в Китай трябва да съобщят на финансови регулатор в страната точния размер на своите рискови активи, за да може да се предотврати увеличаването на лошите им заеми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:31 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още