IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Рязък скок на борсата в Атина

Пазарната капитализация на водещите банки скача с по над 10%, основният индекс напредва с над 4%

11:06 | 12.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Рязък скок на борсата в Атина

Новината, че еврозоната и Международният валутен фонд са готови да кредитират Гърция с над 40 млрд. евро, доведе до мощен борсов ръст в Атина. В първите минути на днешната сесия основният индекс ASE Composite скача с 4,5 на сто, а изтъргуваният оборот надхвърля 95 млн. евро.

С най-голямо повишение към 11:00 часа българско време се движат акциите на основните банки в Гърция. Книжата на Eurobank EFG скачат с цели 13,7 на сто, a капитализацията на Piraeus се повишава с 11,8 на сто. С по над 10% поскъпват акциите на Alphabank и National Bank of Greece.

Силният оптимизъм е породен от постигнатото вчера споразумение сред страните от еврозоната на Гърция да бъдат предоставени кредити за 30 млрд. евро при лихвен процент от 5 на сто. Това е доста под пазарните лихви, които може да си позволи Атина за финансиране на задълженията си.

Очаква се в спасителния план да се включи и Международният валутен фонд, който да предостави поне още 10 млрд. евро.

Това доведе до значителни движения и на валутните пазари, където еврото стартира седмицата изключително силно със сериозен ръст спрямо американския долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:18 | 18.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още