IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ралито на Wall Street навлиза в новия отчетен сезон

Пет компании от Dow Jones IA ще публикуват резултатите си през следващите пет дни

08:51 | 12.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Ралито на Wall Street навлиза в новия отчетен сезон

Динамична седмица се задава за инвеститорите на Wall Street, които ще се сблъскат с първите финансови резултати на борсови компании за изминалото тримесечие и с изобилие от икономически данни, които ще хвърлят светлина върху пазара на труда, жилищния сектор, инфлацията и потребителските нагласи.

Отчетният сезон ще започне с финансовите резултати на най-големия производител на алуминий в САЩ Alcoa. Това е една от петте компании в Dow Jones, които ще съобщят резултатите от своята дейност тази седмица, заедно с Intel във вторник, JPMorgan в сряда и Bank of America и General Electric в петък.

Интернет гигантът Google, който участва в индекса S&P 500, ще публикува своите отчети в четвъртък след края на борсовата търговия.

Очакванията за новия корпоративен сезон в САЩ са оптимистични не само заради ниската база в сравнение с 2009 година, но и заради подобряващото се състояние на икономиката. Прогнозите сочат среден ръст на печалбата на компаниите от S&P 500 за първото тримесечие от 37% на годишна база, пише CNN.

Още по-важни ще бъдат очакванията на самите компании за останалата част от годината и нагласите им за състоянието на икономиката и потребителския сектор.

Индексът на най-големите американски компании Dow Jones IA ще започне новия отчетен сезон на прага на психологическото ниво от 11 хил., а Nasdaq Composite е близо до най-високата си стойност за последните две години. Трите индекса в САЩ завършиха с ръст седем от изминалите осем седмици.

Освен корпоративните отчети инвеститорите ще следят и развитието на фискалната криза в Гърция, след като страната получи помощ от 40 млрд. евро от еврозоната и МВФ този уикенд. Доходността на гръцките облигации се повиши до рекордно ниво в края на миналата седмица.

Икономическите данни също ще бъдат изобилни, като включват държавния бюджет на САЩ за март, който излиза в понеделник, следван от данните за износа, вноса и търговския баланс на страната през март, които ще се публикуват във вторник.

След тях в сряда идва ред на продажбите на дребно през март, които се прогнозира да се увеличат с 1,1% на месечна база, след като нараснаха с 0,3% през февруари. Ако се изключат продажбите на автомобили оборотът на веригите за търговия на дребно се очаква да покаже ръст от 0,5% на месечна база.

Индексът на потребителските цени за март също излиза в сряда и за него се очаква ръст от 0,1% спрямо февруари. Годишната инфлация, която бе на ниво от 2,1% през февруари, може да се ускори до 2,4 на сто през март. В сряда излизат още и данните за бизнес запасите и резервите от суров петрол на САЩ.

В четвъртък както обикновено излизат новите молби за помощи при безработица за миналата седмица, за които се очаква да намалеят от 460 хил. до 440 хил.

В петък излизат данни за новото жилищно строителство, което се очаква да нарасне до 610 хил. единици през март спрямо 575 хил. за февруари. Новите разрешителни за строеж, които са мерило за нагласите на строителните предприемачи, се очаква да намалеят до 626 хил. спрямо 637 хил. единици. 

Индексът на потребителското доверие на Мичиганския университет за април излиза също в последния работен ден на седмицата и се очаква да нарасне до 75 пункта в сравнение със 73,6 за март. Финансовото доверие е водещ индикатор за разходите на потребителите, които са източник на по-голямата част от икономиката на САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:08 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още