IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Мюриъл Сийбърт: Обикновеният инвеститор няма доверие в пазара

Според ветерана на Wall Street трябва да бъдат върнати именно масовите инвеститори

23:10 | 09.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Мюриъл Сийбърт: Обикновеният инвеститор няма доверие в пазара

„Обикновеният инвеститор няма доверие в пазара, той има различно отношение към него”, заявява ветеранът на Wall Street Мюриъл Сийбърт пред CNBC.

„Ние искаме пазар, на който хората да трупат своите спестявания за пенсия. Те вече не правят това както преди. Аз имам клиенти, които държат изцяло кеш, понеже нямат вече същото доверие. За тях парите просто не работят”, твърди тя.

Родена по време на Голямата депресия, Сийбърт е била свидетел на много икономически цикли като търговец на Wall Street и банков надзорник.

Тя започва кариерата си като стажант-анализатор срещу 65 долара на седмица, за да стане първата жена с място на Нюйоркската фондова борса през 1967. Днес тя оглавява брокерската фирма Muriel Siebert & Co.

„Това, което ме плаши и разочарова е, че обществеността няма доверие в пазара”, кава тя. “Вече не виждаме хората, които търгуваха преди. Трябва да ги върнем. Масовите инвеститори са допринасяли за много от успехите на тази страна.”

Сийбърт обвинява липсата на прозрачност, особено при дериватите. Те имат място на пазарите, но трябва да бъдат регулирани, смята тя.

„Преди имахме повече прозрачност за това, което се случва на пазарите”, си спомня тя. „Търговията беше реална, така, че можеше да бъде анализирана малко по-добре. Трябва да изкараме на светло блоковите извънборсови сделки.”

За да се върнат обикновените инвеститори към акциите, според нея е наложителна глобална регулация върху ценните книжа.

Сийбърт се опитва да се срещне с президента Обама за да му препоръча да се концентрира първо върху създаването на работни места, а после върху здравната реформа.

Тя призовава за двупартийно сътрудничество, което да открие следващите технологични пробиви. Според нея развиването на нови индустрии е ключът към съживяването на икономиката.

През своя живот Мюриъл Сийбърт е разчупила много от бариерите пред жените. Често е наричана „първата финансова дама”.

Тя продължава да претендира, че женското присъствие в света на финансите все още е недостатъчно, въпреки някои назначения на ключови позиции.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:55 | 08.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още