IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

UBS: Възможно е Гърция да помоли за спасителна помощ от МВФ още този уикенд

Външната намеса е неизбежна заради високите лихви по ДЦК, смятат икономисти

16:04 | 09.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
UBS: Възможно е Гърция да помоли за спасителна помощ от МВФ още този уикенд

Гърция може да поиска спешна парична помощ от Международния валутен фонд (МВФ) до няколко дни, след като лихвените проценти по гръцките държавни ценни книжа (ДЦК) се вдигнаха тази седмица до рекордно високи нива, което затруднява правителството в усилията му да намали бюджетния си дефицит.

Това смятат икономисти на втората по големина банка в Европа – швейцарската UBS. Те са на мнение, че случилото се на финансовите пазари през тази седмица показва, че външната намеса в Гърция може да стане факт съвсем скоро и освен това е неизбежна, предаде Bloomberg.

Те прогнозират, че не е изключено намесата да се случи още през този уикенд.

Рисковата премия по 10-годишните гръцки облигации скочи до 442 базисни пункта в четвъртък, което е нова рекордна стойност от приемането на страната в еврозоната през 2001 г. Това означава, че Гърция трябва да плаща лихва по своите облигации с 4,42 процентни пункта по-висока от тази на Германия.

Според икономистите на UBS Гърция ще трябва да потърси спешно финансиране, за да посрещне плащанията по държавните си ценни книжа за над 20 млрд. евро, чийто падеж настъпва през следващите два месеца.

Гръцкият министър на финансите Георгиос Папаконстантину заяви днес, че все още не възнамерява да търси спешно финансиране от страните в еврозоната. След изказването му рисковата премия по гръцките 10-годишни ДЦК намаля до 409 базисни пункта спрямо вчерашните 442 базисни пункта.

Всяко искане на парична помощ от МВФ и еврозоната преди 9 май, когато ще се проведат регионалните избори в Германия, може да създаде риск от повторно политическо разделение в Европа. Общественото мнение в най-голямата европейска икономика не подкрепя идеята за оказване на финансова помощ на Гърция, в която еврозоната ще има водеща роля.

Дейвид Маки, главен икономист в европейското подразделение на JPMorgan Chase в Лондон, също смята, че моментът, в който Гърция ще поиска помощ от ЕС и МВФ, е много близо.

Атинският борсов индекс претърпя четвърта поредна сесия на загуби днес, като се понижи с 0,4%.

Банките отново се наредиха сред най-губещите борсови компании, след като дълговата криза в Гърция не само понижи цените на гръцките държавни ценни книжа, но и доведе до отлив на депозити в чужбина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:21 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още