IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Потребителският сектор донесе ръст на азиатските борси

Изминалата седмица донесе 1% ръст на регионалния индекс MSCI Asia Pacific и 2,4% спад на тайландския SET

12:15 | 09.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Потребителският сектор донесе ръст на азиатските борси

Компаниите от потребителския и телекомуникационния сектор дадоха положителен импулс на индексите в азиатския и тихоокеанския регион и им помогнаха да заличат част от силните си загуби вчера.

Повод за това дадоха добрите данни за продажбите на някои от големите вериги за търговия на дребно в САЩ през март, които показаха, че потреблението се възстановява и ще подкрепи икономиката.

Освен това големите японски търговци на дребно Seven & I и Fast Retailing прогнозираха днес по-добри финансови резултати за текущата финансова година, което повиши цените на акциите им с над 3% на борсата в Токио, предаде Bloomberg.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific, който включва борсови дружества от десет азиатски страни, плюс Австралия и Нова Зеландия, добави 0,2% до 127,79 пункта и увеличи преднината си от началото на седмицата до 1%.

От началото на тази година MSCI Asia Pacific се е повишил с 6,1 на сто.

Най-добре днес се представиха фондовите борси в Китай, Хонконг и Индия. Широкият китайски индекс Shanghai Composite се повиши с 0,9% до 3 146 пункта, подкрепен от медийните и телекомуникационните компании. На борсата в Хонконг Hang Seng нарасна с 1,6% до 22 208,50 пункта, което е близо до най-високото му ниво за последните три месеца.

Въпреки днешното си повишение Shanghai Composite приключи седмицата със спад от 0,4%, но в същото време Hang Seng записа силен ръст от 3,1% на седмична база. Днес стана ясно, че продажбите на леки автомобили в Китай са нараснали с 63% на годишна база през март, подкрепени от правителствените мерки за насърчаване на потреблението.

Със силно повишение от 1,3% до 17 949,64 пункта се движи и индексът на сините чипове в Индия BSE Sensex 30, следван от японския Nikkei 225 и тайванския Taiex, които добавиха съответно 0,3% и 0,4% към стойността си. На фондовата борса в Сидни S&P/ASX 200 се повиши с 0,2%, а новозеландският NZX 50 приключи с минимален ръст от 0,1%.

Сред малкото губещи пазари на ценни книжа в региона се нареди борсата в Южна Корея заради разпродажбите на акции на компаниите износителки. Южнокорейският вон поскъпна до 18-месечен връх срещу долара днес, а това оскъпява износа на местните производители.

Южнокорейският индекс Kospi се понижи с 0,5% до 1 724,47 пункта, след като централната банка остави основния лихвен процент в страната на рекордно ниската му стойност от 2 на сто.

Разпродажбите на тайландската фондова борса продължават и днес, след като вчера основният индекс SET изгуби близо 3% и падна до най-ниското си ниво за последните две години. Причина за това станаха гражданските протести срещу правителството, заради които бе обявено извънредно положение в столицата Банкок.

В рамките на изминалите пет сесии SET се е понижил с 2,4 на сто, но от началото на тази година той е добавил 6,4% към стойността си. Икономиката на Тайланд отбеляза най-силния си ръст за последните десет години през четвъртото тримесечие на 2009 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:35 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още