IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Големите банки в САЩ манипулирали рисковите си профили

През последните 5 тримесечия банките са намалявали задълженията си в края на периодите, след което следвало увеличение

09:25 | 09.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Големите банки в САЩ манипулирали рисковите си профили

Водещите американски банки са манипулирали данните за задлъжнялостта си, показва разследване на клона на Федералния резерв в Ню Йорк, цитирано от Wall Street Journal.

Това е ставало в края на всяко от последните пет тримесечия, като в края на отчетните периоди се е прибягвало до рязко намаляване на дълговете, след което отново са поемани нови задължения.

Група от 18 финансови институции, сред които са Goldman Sachs, Morgan Stanley, JPMorgan, Bank of America и Citigroup, са променяли рисковия си профил, намалявайки средствата си за търговия с финансови инструменти със средно 42% в края на всяко от последните пет тримесечия.

Така се е стигало до подобряване на рисковия профил заради по-ниско ниво на задълженията, се казва в доклада.

Банките в САЩ са длъжни да оповестяват резултатите и балансите си след всяко тримесечие, а манипулациите са били извършвани заради силната чувствителност на инвеститорите към високите нива на задлъжнялост.

Именно прекомерно високата задлъжнялост на финансовите институции бе сред основните причини за началото на кредитната криза, която извади от пазара ключови банки като Bear Stearns и Lehman Brothers.

Това кара публичните банки да внимават много при публикуването на резултатите си и стремеж за показване на по-ниски рискови нива и задлъжнялост. В противен случай може да се стигне до разпродажби на акции, както и до понижаване на кредитни рейтинг.

Практиките, посочени в доклада на Фед, са напълно легални, но могат да заблудят инвеститорите за нивото на риск, което носят финансовите компании.

Официалната реакция на засегнатите банки е доста разнопосочна, като някои отричат каквато и да е манипулация или отказват коментар. Други обаче се оправдават с това, че в отчетите е посочено, че нивата на задлъжнялост могат да варират по време на отделните тримесечия.

Разследването дава светлина върху репо пазара в САЩ, където се използва основно краткосрочно финансиране. На него финансовите компании заемат средства, с които купуват ценни книжа, използвани впоследствие като обезпечение за получаване на нов заем и съответно закупуване на още финансови инструменти.

Така се повишава способността на финансовата компания да извлича повече печалба от пазара, създавайки т.нар. лостов ефект или ливъридж. По този начин може да се генерират значителни печалби, но и загуби, без да се залагат много собствени средства.

Данните показват, че нетното репо кредитиране в края на всяко от последните пет тримесечия се е понижавало със средно 42% спрямо пика от конкретното тримесечие. Това е провокирало американските регулатори да започнат разследване на счетоводните практики на много финансови институции, с цел предотвратяване на некоректните информации към инвеститорите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:57 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още