IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Силният долар и икономическите тревоги смъкнаха цената на петрола*

Енергийната суровина поевтиня за втори ден, след като цената й стигна 18-месечен връх в началото на седмицата

09:09 | 09.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Силният долар и икономическите тревоги смъкнаха цената на петрола*

Цената на петрола падна за малко под 85 долара за барел по време на търговията в четвъртък, след като щатският долар поскъпна срещу повечето основни валути, а инвеститорите се разколебаха относно възстановяването на световната икономика заради дълговата криза в Гърция.

Търсенето на енергийни суровини зависи от състоянието на икономиката, а данните през последните дни показаха, че новите молби за помощи при безработица в САЩ са се увеличили неочаквано, търговията на дребно в Европа продължава да се свива, а икономическият ръст на еврозоната е нулев през последното тримесечие на 2009 г.

Енергийната суровина поевтинява за втори пореден ден в четвъртък, след като цената й се повиши над 87 долара за барел до 18-месечен връх в началото на тази седмица.

Американският лек суров петрол с доставка през май поевтиня с 49 цента, или 0,6%, и завърши сесията в четвъртък на ниво от 85,39 долара за барел. По време на днешната електронна търговия на петролната борса в Ню Йорк цената му се вдига леко с 43 цента до 85,82 долара за барел.

По-слабо търгуваните юнски фючърси на петрола поевтиняха с 58 цента, или 0,6%, до 86,03 долара за барел в четвъртък, предаде MarketWatch. Цената на енергийната суровина падна за малко до 84,38 долара за барел, което е най-ниското й ниво за последната седмица.

За това помогнаха и данните на Министерството на енергетиката на САЩ от сряда, от които стана ясно, че резервите от суров петрол на най-големия енергиен потребител в света са се увеличили два пъти повече от очакваното през миналата седмица.

На международната петролна борса брентът поскъпва с 0,5% до 85,26 долара за барел в часовете на днешната електронна търговия, след като вчера поевтиня с 0,5% до 85,14 долара за барел.

* Актуализирано към 9:05 ч. българско време

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:21 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още