IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

САЩ и Русия заплашиха Иран със санкции заради ядрената му програма

Барак Обама призова за строга четвърта серия от санкции срещу Иран

21:49 | 08.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
САЩ и Русия заплашиха Иран със санкции заради ядрената му програма

Президентите на САЩ и Русия Барак Обама и Дмитрий Медведев, които подписаха днес нов договор за ядрено разоръжаване в Прага, притиснаха заедно Иран да се откаже от ядрените си амбиции.

Те единодушно заплашиха страната с нови санкции, в случай че не се откаже от ядрената си програма, предаде Ройтерс. Иран обаче настоява, че програмата му за обогатяване на уран е за мирни цели.

По време на срещата си с руския президент Барак Обама призова за строга четвърта серия от санкции срещу Иран. Дмитрий Медведев заяви на свой ред, че ще подкрепи санкциите, стига те да са „правилни”.

Руският държавен глава изрази разочарованието си от това, че Иран упорито продължава да пренебрегва отправените му конструктивни предложения за ядрено разоръжаване.

Руският и американският президент обаче не успяха да постигнат единство по отношение на спорната стратегическа въздушна база на САЩ в Киргизстан.

Руски дипломат, пожелал анонимност, е заявил, че Москва ще притисне новите политически лидери на Киргизстан, които свалиха през тази седмица сегашното правителство, да закрият американската база.

Това ще бъде тежък удар за Вашингтон, който използва военната си база в бившата съветска република в Централна Азия при атаките срещу Афганистан.

Новият договор за ограничаване на стратегическите и настъпателни военни сили, подписан днес от Русия и САЩ, е известен със съкращението „START”. Той регулира ядрения арсенал на двете сили, които държат 90% от всички ядрени оръжия в света.

Договорът предвижда ядрените оръжия на САЩ и Русия да намалеят с 30% през следващите седем години.

Обама смята, че споразумението е израз решимостта на двете страни да постигнат напредък в своето разоръжаване. Тази вечер американският президент ще се срещне с 11 държавни глави от Централна и Източна Европа, в това число и българският премиер Бойко Борисов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:50 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още