IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия готова да започне строителството на „Южен поток“

Последното Междуправителствено споразумение относно „Южен поток“ - това с Австрия, се предвижда да бъде подписано през април

11:28 | 08.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Русия готова да започне строителството на „Южен поток“

Русия смята да подпише последното споразумение, необходимо за старта на реализацията на проекта за газопровода „Южен поток“, до края на април. Това е заявил днес в Москва руският министър на енергетиката Сергей Шматко, цитиран от РИА Новости.

Шматко е уточнил, че последното Междуправителствено споразумение относно „Южен поток“ - това с Австрия, се предвижда да бъде подписано през април.

Страните инициатори за изграждането на „Южен поток“ са Русия и Италия. Предходното Междуправителствено споразумение, подписано в началото на март, беше за строителството и експлоатацията на газопровода „Южен поток“ на територията на Хърватия.

Междуправителствени споразумения за реализацията на проекта вече са подписали и България, Сърбия, Унгария, Гърция и Словения. Българският парламент обаче все още не е ратифицирал официално споразумението за „Южен поток“, подписано преди около година.

Газопроводът „Южен поток“, който се предвижда да транзитира руски природен газ по дъното на Черно море до България, а след това да продължи до Италия и Австрия, ще бъде с капацитет от 63 млрд. куб. м газ годишно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:35 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още