IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Първи спад на азиатските индекси за последните шест сесии

Основният борсов индекс в Тайланд потъна с 2,6% заради политическите размирици в страната

11:19 | 08.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Първи спад на азиатските индекси за последните шест сесии

Позитивната серия на борсовите индекси в азиатския и тихоокеанския регион от последните пет дни се прекъсна днес, след като данните за спада на потребителското кредитиране в САЩ през февруари и за намаляването на поръчките за производство на машини и съоръжения в Япония разколебаха пазарите за възстановяването на световната икономика.

Инвеститорите предпочетоха да приберат своите печалби от предишните дни още и заради нарастващите тревоги, че Гърция няма да успее да избегне фалит, предаде Bloomberg. През тази седмица доходността на 10-годишните гръцки държавни ценни книжа скочи над 7%, а рисковата им премия стигна 400 базисни пункта, което е рекорд за последните 10 години.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific, който покрива пазарите на ценни книжа в десет азиатски държави, Австралия и Нова Зеландия, се понижава с 0,6% до 127,47 пункта. Борсовият измерител завърши сесията в сряда на най-високото си ниво от август 2008 г. насам заради очаквания, че лихвените проценти в САЩ и Япония ще останат ниски през идните месеци.

Икономическите данни от днес показаха, че броят на лицата, ангажирани в отраслите на австралийската икономика, се увеличава през март, а безработицата остава на ниво от 5,3%. Въпреки това индексът на сините чипове на фондовата борса в Мелбърн S&P/ASX 200 се понижи с 0,5% до 4 937,90 пункта. С 0,5% до 3 307,7 отстъпи и новозеландският индекс NZX 50.

Японският борсов измерител Nikkei 225 потъна с 1,1% до 11 168,20 пункта - най-ниското му ниво на затваряне от началото на април. Повод за това даде новината, че машинните поръчки са намалели силно с 5,4% през февруари при очакван ръст от 3,7%. Други данни за Япония днес показаха ръст на излишъка по текущата сметка и спад на корпоративните фалити.

Със силен спад от 0,6% завърши сесията вчера в САЩ, след като данни на Федералния резерв показаха, че потребителското кредитиране е намаляло с 11,5 млрд. долара през февруари.

Най-силен спад днес обаче отчете основният борсов индекс в Тайланд – SET, който се понижи с 2,6% до най-ниската си стойност за последните 22 месеца. Причина за това станаха протести в страната, заради които в столицата Банкок бе обявено извънредно положение. Вчера антиправителствени демонстранти обградиха парламента с искане за оставка на премиера.

В Индонезия борсовият индекс Jakarta Composite също се понижи силно с 1,4% до 2 857 пункта, след като централната банка на страната намекна, че може да въведе по-строг контрол върху финансовите пазари, за да предотврати надуването на балон на местната фондова борса. Силно с 1% до 3 119 се понижи и китайският широк индекс Shanghai Composite.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:01 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още