IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бернанке: Далеч не сме вън от опасност

Възстановяването на пазара на жилища и на работна ръка е основна заплаха пред страната, смята председателят на Федералния резерв на САЩ

21:52 | 07.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Бернанке: Далеч не сме вън от опасност

Щатската икономика все още е изправена пред значителни трудности като възстановяването на пазара на жилища и този на работна ръка, заяви днес председателят на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке, цитиран от Ройтерс.

В речта си Бернанке намекна, че не бърза да започне с увеличаването на лихвите, и начерта няколко предизвикателства пред перспективите за растеж на страната.

"Много американци все още се борят с безработицата или просрочените ипотеки, или и с двете", посочи Бернанке в изказването си пред търговската камара в Далас. "Далеч не сме вън от опасност.“

Продължаващата слабост на пазара на жилища заплашва възстановяването, което обаче все пак ще е достатъчно, за да намалява бавно нивото на безработица, смята Бернанке.

Според шефа на Фед няма непосредствена заплаха от усилване на инфлацията, която той е определил като "добре контролирана". Освен това очакванията са инфлацията да остане на стабилно ниво.

В отговор на кризата Федералният резерв намали основната си лихва почти до нула и предприе серия мерки за размразяване на кредитните пазари.

Някои инвеститори смятат, че централната банка на САЩ може да започне да затяга монетарната си политика през втората половина на тази година, други обаче са на мнение, че крехкото състояние на икономиката ще накара Фед да задържи политиката си поне до 2011 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:53 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още