IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шефовете в САЩ по-оптимистично настроени в началото на годината

Това увеличава перспективите, че заетостта и потребителските разходи ще растат

21:04 | 07.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Шефовете в САЩ по-оптимистично настроени в началото на годината

Главните изпълнителни директори на щатски компании са били по-оптимистично настроени през първото тримесечие на годината благодарение на ръста на продажбите, показва проучване, цитирано от Bloomberg. Това увеличава перспективите, че заетостта и потребителските разходи ще растат.

Индексът за икономическите перспективи на Business Roundtable е нараснал през тримесечието до 88,9 пункта, което е най-високото му ниво от второто тримесечие на 2006 г., съобщиха от базираната във Вашингтон асоциация на изпълнителни директори. За предходните три месеца индексът е бил на ниво от 71,5 пункта.

73 на сто от анкетираните изпълнителни директори очакват продажбите да нараснат през следващите шест месеца спрямо 68 на сто от шефовете през четвъртото тримесечие на 2009, а 47% планират да инвестират в капиталово оборудване.

29 на сто са заявили, че смятат да увеличат броя на служителите си, което е увеличение с 10 пункта спрямо предходните три месеца.

Проучването е проведено между 15 и 30 март сред 105 шефове на компании.

Отделно проучване на Conference Board за първото тримесечие също показва подобряване на плановете за наемане на работна ръка. Над 30 на сто от изпълнителните директори, участвали в анкетата, очакват заетостта в техния сектор да се повиши спрямо едва около 3 на сто преди година. В същото време обаче 52 на сто от анкетираните прогнозират подобряване на икономиката в следващите шест месеца спрямо 58 на сто през четвъртото тримесечие.

Според проучването на Business Roundtable веригата за стоки за дома Home Depot е сред най-оптимистично настроените компании. Базираната в Атланта група открива работни места в магазините си за първи път от четири години в очакване на скок на продажбите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:15 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още