IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ОИСР: Икономиките на страните от Г-7 ще загубят временно своята инерция

Според ОИСР правителствата не бива да изтеглят фискалните си стимули за икономиката преди 2011

15:02 | 07.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
ОИСР: Икономиките на страните от Г-7 ще загубят временно своята инерция

Оздравяването на икономиките на развитите страни от групата на Г-7 ще загуби временно своята инерция, като САЩ ще изпреварят Япония и Европа със своята икономическа експанзия. Това е прогнозирала Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) в последния си доклад, цитиран от Ройтерс.

Базираната в Париж организация очаква брутният вътрешен продукт (БВП) на страните от Г-7 да се увеличи с 1,9% през първото тримесечие на тази година и с 2,3% през следващото. Това е доста по-малко в сравнение с растежа му от 3,7 на сто, регистриран през последното тримесечие на 2009 г.

Икономическата активност се засилва значително в повечето големи страни през последните три месеца на 2009 г., като единствено еврозоната е изключение в това отношение. Растежът обаче ще се забави навсякъде през първата половина на тази година, става ясно от изявлението на ОИСР.

През май ще излязат подробните икономически прогнози на ОИСР, в която членуват най-развитите 31 икономики в света. Нейните анализатори уточняват, че правителствата трябва да конкретизират по какъв начин ще изтеглят своите фискални стимули за икономиката, но това бе бива да се случва преди 2011 г.

Икономическата експанзия на САЩ през първата половина на тази година ще се окаже по-силна от тази в Япония и всички европейски страни. БВП на страната според ОИСР ще се увеличи с 2,4% през първото и 2,3% през второто тримесечие, което обаче е много по-малко от отчетения през последното тримесечие на 2009 ръст от 5,6%.

Според ОИСР икономиката на САЩ е доказала своята устойчивост по време на кризата и състоянието й сега се подобрява бързо благодарение на възвръщането на нормалните функции на финансовите пазари. За това допринася още силната търговска обвързаност на страната с големи развиващи се икономики, като Индия, Китай и Бразилия.

За Япония прогнозираният икономически ръст е два пъти по-слаб от този в САЩ, или 1,1% на тримесечна база в рамките на периода от януари до март. Това е по-малко от отчетения във втората по големина икономика на света ръст от 3,8% за последното тримесечие на 2009 г.

Германската икономика в същото време ще отбележи спад от 0,4% за първите три месеца на тази година, след което се очаква ръст от 2,8% за текущото тримесечие. БВП на най-голямата европейска икономика остана без промяна през последното тримесечие на 2009 г.

По-силен икономически ръст от 2% за първото и 3,1% за сегашното тримесечие ОИСР очаква във Великобритания. Най-добри са прогнозите за Канада, където БВП може да нарасне с 6,2% за първото и 4,5% за второто тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:55 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още