IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Икономическият оптимизъм вдигна цената на петрола над 87 долара

От началото на тази година енергийната суровина е поскъпнала с близо 10%

09:21 | 07.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Икономическият оптимизъм вдигна цената на петрола над 87 долара

Цената на петрола се вдигна над 87 долара за барел на Нюйоркската петрола борса във вторник и кръжи в близост до това ниво по време на днешната електронна търговия в Азия, подкрепена от очакванията на пазарните участници за по-бързото възстановяване на американската икономика.

САЩ е най-големият потребител на енергийни ресурси в света и по-голямата икономическата активност в страната неминуемо ще повиши и търсенето на петрол, предаде Bloomberg.

Американският лек суров петрол завърши вчерашната сесия с повишение на цената от 22 цента до 86,84 долара за барел, като малко преди това котировките стигнаха 87,09 долара за барел. Това е най-високото ниво за последните 18 месеца. По време на днешната електронна търговия майските петролни фючърси поскъпват леко с 2 цента до 86,86 долара за барел.

По-късно днес се очакват седмичните данни на Министерството на енергетиката на САЩ, които вероятно ще покажат, че петролните резерви на страната са намалели през изминалата седмица.

Докладът на Американския петролен институт от вчера показа, че запасите от моторни горива на САЩ са намалели за пета поредна седмица, но в същото време резервите от суров петрол са нараснали.

Американският петролен институт, за разлика от Министерството на енергетиката обаче, събира данни само от щатските рафинерии, които членуват в него.

Според Министерството на енергетиката на САЩ средната цена на петрола ще се повиши до 80,74 долара за барел през тази година, което е с 31% повече в сравнение с 61,66 долара за барел за предходната.

Петролът сорт брент поскъпва с 10 цента до 86,25 долара за барел по време на днешната електронна търговия на Лондонската петролна борса. Петролните фючърси с доставка през май завършиха сесията вчера с повишение на цената от 27 цента до 86,15 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:39 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още