IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските банки плащат 50 млрд. евро данък „криза”?

Събираните досега предложения от ЕК започват да се разискват усилено, за да се стигне до решение през юни

19:41 | 06.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Европейските банки плащат 50 млрд. евро данък „криза”?

Въвеждането на нов данък за банките в Европейския съюз (ЕС), за да може финансовите институции да понесат част от тежестта на кризата и да помогнат за възстановяването, може да „генерира значителни приходи”, превишаващи 50 млрд. евро. С парите стабилността на финансовата система ще се подобри в голяма степен, смята Европейската комисия (ЕК).

От днес в ЕК разсъждават усилено за това какво точно да бъде решението за данъците върху банките и вредните емисии.

В свое изследване, оповестено в началото на дебатите, ЕК подчертава, че новият банков данък не само ще помогне за финансова стабилност, но и ще ограничи „нежеланото поведение” от страна на банките.

Европейските финансови министри ще обсъждат по-подробно въпроса по време на среща в Мадрид на 16 и 17 април, като целта ще е да се стигна до обща позиция преди следващото заседание на страните от Г20 в Торонто през юни.

Според документа, изготвен от Брюксел, сред примамливите предложения е идеята на Швеция за прилагане на шведския модел за данъчно облагане върху банките, който е подобен и на този, обявен през януари в САЩ.

Ако се приложи действащата в Швеция ставка (0,036%) за целия банков сектор, данъкът ще позволи събирането на годишни приходи от около 13 млрд. евро в ЕС. Ако обаче се вземе американският модел (ставка от 0,15%), сумата нараства до повече от 50 млрд. евро.

Според разчетите за другата разглеждана възможност – въвеждането на такса върху финансовите транзакции, Европа има потенциал да събере допълнителни 20 млрд. евро на година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:41 | 06.04.10 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още