IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пролетно оживление на европейските пазари

След дългия уикенд добрите данни за американската икономика намериха отражение и на Стария континент

19:17 | 06.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Пролетно оживление на европейските пазари

Умерен ръст регистрираха индексите на големите западноевропейския борси във вторник – първият работен ден след Великденските празници и първият ден, в който пазарът отрази добрите данни, дошли в края на миналата седмица от Щатите.

В петък стана ясно, че през март, заетостта в САЩ бележи растеж, като през миналия месец броят на работните места в неселскостопанските отрасли на икономиката са се увеличили със 162 хил.

Вчера пък бяха обявени и изненадващо силни статистики за бизнес активността в сектора на услугите, както и за жилищния пазар.

В резултат днес паневропейският индекс Stoxx Europe 600 нарасна с 0,65% и затвори на ниво от 269,37 пункта. През миналата, по-кратка от обикновено, работна седмица индикаторът вече беше добавил 1,5 на сто към стойността си.

Повечето пазарни анализатори са на мнение, че икономическите новини, които идват от САЩ, а също и от Азия, свидетелстват за устойчивостта на възстановяването от икономическата криза, което дава увереност на инвеститорите.

Сред печелившите борсови позиции на Стария континент във вторник се откроиха суровинните компании, като се имат предвид стремглаво растящите в последните дни цени на петрола и медта. Така например акциите на медодобивната група Vedanta Resources скочиха с близо 2,5%, възползвайки се от първото от август 2008 г. насам преминаване на медта над равнището от 8 хил. долара за тон.

Що се отнася до основните европейски индекси на регионално ниво, с по-значително повишение се отчете британският FTSE 100 – покачване от 0,62%. Ръстът при немския DAX и френския CAC 40 възлезе съответно на 0,27 и 0,49 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:17 | 06.04.10 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още