IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК призова към дебат за данъците върху банковата дейност и вредните емисии

Необходима е координация на усилията на страните от ЕС за налагане на данъци върху емисиите на въглероден диоксид

17:51 | 06.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
ЕК призова към дебат за данъците върху банковата дейност и вредните емисии

Европейската комисия започна днес дебат за това как страните членки да увеличат приходите си и да запълнят дупките в бюджета вследствие на кризата, като сред предложените идеи са нови данъци за банките и за вредните емисии, предаде DPA.

Според официалния вестник на комисията страните членки трябва да разгледат в по-големи детайли начините за получаване на повече приходи от данъци върху дейността на банките.

Това може да стане чрез налагането на нов данък върху дейностите, свързани с поемане на риск. Швеция вече призова за т.нар. „такса стабилност“.

От комисията смятат, че такава такса ще помогне за набирането на 13 млрд. евро годишно, ако бъде наложена в предлагания от Швеция размер.

Страните членки трябва да обмислят и облагането с данък на бонусите на банкерите, призовава изданието.

Сред предложените идеи е и координация на усилията на страните от ЕС за налагане на данъци върху емисиите на въглероден диоксид.

Дания, Финландия и Швеция вече наложиха данък върху вредните емисии, а Великобритания, Германия и Холандия облагат някои емисии.

Наскоро Франция отмени плана си за въвеждане на подобен данък, а други страни членки остават скептично настроени относно ефекта от такъв данък.

„Различните начини на данъчно облагане на въглеродните емисии в страните членки може да се окажат проблем по отношение на ефективността и конкуренцията на единния пазар, ако се въведат без координация“, посочва изданието на ЕК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още