IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Словакия оттегли иска си срещу Газпром заради загубите от газовата криза

От словашката страна са пресметнали, че заради кризата страната не е получила около 300 млн. куб. м газ за около 100 млн. долара

12:43 | 06.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Словакия оттегли иска си срещу Газпром заради загубите от газовата криза

Словашката газова компания Slovensky Plynarensky Priemysel (SPP) оттегли иска си срещу руския Газпром за компенсации заради претърпените загуби от газовата криза в началото на 2009 г., съобщи Интерфакс, позовавайки се на източник, запознат с въпроса. Към момента нито една от страните не е коментирала официално ситуацията.

Словакия подаде иск в Арбитражния съд на Международната търговска палата на Париж в края на миналата година, но това беше оповестено миналата седмица.

Когато през януари 2009 г. за около 2 седмици беше прекратен транзитът на природен газ през Украйна, Словакия беше между най-пострадалите страни, тъй като тя почти изцяло се снабдява със синьо гориво от Русия през Украйна.

От словашката страна са пресметнали, че заради кризата страната не е получила около 300 млн. куб. м газ, които се изчисляват на около 100 млн. долара (изхождайки от средните цени по контрактите на Газпром за първото тримесечие на миналата година).

От руската медия допълват, че след газовата криза и България е заявила намерения за търсене на компенсации заради загубите си, но от руска страна е била посъветвана да насочи претенциите си към Украйна, и иск не е подаден.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:09 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още