IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ВТБ: Руската икономика с първи ръст от 2008 г. за януари-март*

По данни на банката на годишна база за първите три месеца БВП на страната е нараснал с 0,5 на сто

10:02 | 06.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
ВТБ: Руската икономика с първи ръст от 2008 г. за януари-март*

Руската икономика е нараснала през първото тримесечие на тази година за първи път от 2008 г. насам благодарение на възстановяването на промишления сектор и този на услугите, както и на подобряването на пазара на труда, предаде Bloomberg.

На годишна база за първите три месеца БВП на страната е нараснал с 0,5 на сто, след като през четвъртото тримесечие на миналата година се сви с 2,6 на сто, показват данни на индикатора за икономиката на ВТБ Капитал - инвестиционното звено на банката ВТБ. Само през март руската икономика е нараснала с 1,1 на сто спрямо ръст от 0,5% през февруари, показва индексът.

Нарасналото търсене на суровини и по-големите потребителски разходи помагат за измъкването на страната от най-лошата й рецесия от разпадането на Съветския съюз. По официални данни през четвъртото тримесечие икономиката се сви с 3,8 на сто на годишна база след спад от 7,7 на сто през третото. За цялата година е отчетено понижение на БВП със 7,9 на сто.

По данни на държавния железопътен оператор преносът на стоки с железниците, който се смята за показателен за промените в индустриалното производство, е скочил с 12,7 на сто на годишна база през първото тримесечие.

През февруари продажбите на дребно са нараснали с 1,3 на сто на годишна база, докато нивото на безработица е паднало до 8,6 на сто от 9,2 на сто.

Капиталовите инвестиции и безработицата са “слабите връзки” при възстановяването, заяви миналия месец зам.-министърът на икономиката Андрей Клепач.

ВТБ Капитал изчислява индикатора си на база анкети за бизнес условията в производствения сектор и услугите.

В същото време анализатори на Morgan Stanley завишиха прогнозите си ръста на реалния брутен вътрешен продукт на страната през 2010 на 6,5% от очакваните преси 5,3%, предаде MarketWatch. Според тях възстановяването на потреблението през тази година ще продължи да бъде силно и продължително благодарение на увеличението на пенсиите, забавянето на инфлацията и понижаващите се нива на спестяванията на населението в условията на ниски лихви. 

Освен това за растежът ще бъде стимулиран от мерките на правителството, които няма да бъдат прекратени тази година, смятат от банката. За 2011 от Morgan Stanley прогнозират, че руската икономика ще нарасне с 3,2% при предишни очаквания за ръст с 2,8%.

 

*Информацията е допълнена в 12 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:00 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още