IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рекордна глоба грози Toyota в САЩ

Над 16 млн. долара ще трябва да плати компанията заради закъсняло обявяване на проблема с педала за подаване на газ

09:39 | 06.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Рекордна глоба грози Toyota в САЩ

Американското правителство иска да наложи рекордно голяма глоба на Toyota заради това, че „в продължение на няколко месеца“ е прикривала проблемите с педала за подаване на газ при някои свои модели, „пренебрегвайки риска“ за шофьорите, предаде АФП.

Очаква се днес да бъде обявено решението за налагане на санкция в размер на 16,375 млн. долара.

Японският производител разполага със срок от две седмици, в които да реши дали смята да заплати глобата. Ако откаже и не успее да стигне до съгласие с американските регулаторни органи, процедурата предвижда компанията да бъде подведена под съдебна отговорност.

В случай че глобата бъде потвърдена, тя ще представлява най-голямата санкция, определяна за автомобилостроител в САЩ.

Разследването срещу Toyota започна на 16 февруари, като целта беше да се провери дали компанията е закъсняла с обявяването на наблюдаваните проблеми при някои нейни автомобили. Правилата в тази сфера предвиждат, ако производителят открие някакъв проблем, да съобщи за него в срок до пет дни от установяването на дефекта.

Според разследващите японската група е била „в течение на проблема в продължение на месеци и не е взела необходимите мерки, за да предпази милионите шофьори и техните семейства“, коментира американският транспортен министър Рей Лахууд.

В края на март Toyota съобщи, че започва реорганизация на работата в заводите си в Япония с цел да повиши производителността на труда и да подобри качеството на продукцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още