IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цената на петрола се вдигна силно и премина 86 долара за барел

От началото на тази година цената на енергийната суровина се е вдигнала с 9 на сто

08:56 | 06.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Цената на петрола се вдигна силно и премина 86 долара за барел

Цената на петрола се повиши рязко и приключи вчерашната борсова търговия на най-високото си ниво за последните 17 месеца от 86,62 долара за барел. Котировките остават близо до тези стойности и по време на днешната електронна търговия в Азия, пише Bloomberg.

Икономическият оптимизъм на инвеститорите, предизвикан от увеличението на заетостта в САЩ и на активността в сектора на услугите през март, вдигна цената на петрола до най-високото й ниво от октомври 2008 г. досега вчера на Нюйоркската петролна борса.

Растящите цени са израз на очакванията на пазарните участници, че търсенето на енергийната суровина ще се увеличи с възстановяването на щатската икономика.

Американският лек суров петрол с доставка през май поскъпна с 1,75 долара, за да завърши вчерашната сесия на ниво от 86,62 долара за барел. По времена днешната електронна търговия в Азия петролните фючърси поевтиняват леко с 16 цента до 86,46 долара за барел.

От началото на тази година цената им се е вдигнала с 9 на сто.

Утре седмичният доклад на Министерството на енергетиката на САЩ ще покаже дали резервите от суров петрол на страната са се увеличили за десета поредна седмица.

Междувременно петролът сорт брент се търгува срещу 85,60 долара за барел по време на днешната електронна търговия на петролната борса в Лондон, като цената му намалява с 28 цента спрямо вчерашното ниво на затваряне. Той завърши сесията в понеделник с повишение на цената от 1,87 долара, или 2,2%, до 85,88 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:19 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още