IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Dow е на път да премине психологическите 11 хил. пункта

Ралито на Wall Street може да продължи и тази седмица след добрите данни за увеличението на заетостта в САЩ през март

08:30 | 05.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Dow е на път да премине психологическите 11 хил. пункта

Ралито на щатските индекси може да продължи и през тази седмица след добрите данни за увеличението на заетостта в страната през март и в навечерието на новия отчетен сезон за американските борсови компании, предаде Ройтерс.

Пазарите на ценни книжа в САЩ бяха затворени в петък заради Великденските празници, но тогава излезе месечният правителствен доклад за пазара на труда. Той показа, че работните места в неселскостопанските отрасли на най-голямата икономика на света са нараснали със 162 хил. през март.

Разкриването на нови работни места е важно условие, което да затвърди възстановяването на щатската икономика. При положителна реакция от страна на инвеститорите в понеделник, индексът на най-добрите щатски компании Dow Jones може да премине психологическото ниво от 11 хил. пункта в понеделник.

Той приключи последната сесия за миналата седмица в четвъртък на ниво от 10 927 пункта, а широкият щатски индекс S&P 500 отбеляза нова най-висока стойност от август 2008 г., т.е. малко отпреди фалита на инвестиционната банка Lehman Brothers. Той постигна най-добрия си месечен ръст от юли 2009 г. в размер на 5,9% през март, а първото тримесечие му донесе увеличение от близо 5 на сто.

Интересни в понеделник ще бъдат реакциите на инвеститорите не само на данните за пазара на труда в САЩ от петък, но и относно първите новини за продажбите на дългоочаквания нов продукт на Apple – таблетният компютър iPad. Акциите на Apple отбелязаха ценови рекорд от 235,97 долара до края на борсовата сесия в четвъртък заради очаквания, че iPad може да се превърне в следващият революционен продукт на Apple.

През последните 12 месеца акциите на технологичната компания са поскъпнали с 103 на сто, а в същото време индексът Nasdaq Composte е отчел ръст от 48%.

В понеделник освен това ще излязат и данните за планираните продажби на нови жилища за февруари, които се очаква да намалеят за втори пореден месец, както и данните за бизнес активността в сектора на услугите, който е доминиращ в щатската икономика.

Във вторник идва ред на доклада от последната среща на Управителния съвет на Федералния резерв през март. Тогава централната банка поднови обещанието си да запази лихвените проценти в САЩ ниски за продължителен период от време. В същия ден се очакват още и лихвените решения на Японската и Австралийската централна банка.

В сряда излизат данните за потребителските кредити през февруари, а малко преди това ще се състои изявление на председателя на Федералния резерв Бен Бернанке. Инвеститорите ще търсят в него знаци за това кога могат да очакват следващите стъпки за затягане на паричната политика в САЩ.

В края на март Федералният резерв приключи с покупките на ипотечни облигации за 1,25 трлн. долара, през февруари централната банка на САЩ вдигна дисконтовата си лихва, по която се отпускат заеми директно на търговските банки в страната.

В четвъртък излизат данните за новите молби за помощи при безработица, а малко преди тях Европейската и Английската централна банка ще обявят своите решения за основния лихвен процент през април. Седмицата ще завърши с данните за запасите от готова продукция на веригите за търговия на едро в САЩ, които се очаква да отчетат ръст през февруари.

Предстоящата борсова седмица е сравнително бедна на икономически данни, но следващия понеделник започва новият корпоративен сезон с отчетите на производителя на алуминий Alcoa. Според икономисти печалбите на компаниите в индекса S&P 500 за първото тримесечие ще се увеличат средно с 36,3% на годишна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:54 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още