IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Папандреу: Пикът на гръцката криза отмина

Има още много тежка работа, казва все пак гръцкият премиер

13:05 | 03.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Папандреу: Пикът на гръцката криза отмина

Най-лошото от гръцката финансова криза отмина, казва министър-председателят на Гърция Георгиос Папандреу в интервю за списание Time.

По думите на премиера обаче все още има много работа за вършене. „Мисля, че най-лошото от кризата, която ни сполетя, върхът на кризата, преминаха. Но има много работа за вършене, трудна работа“, заявява той.

Записът от разговора с Папандреу е цитиран от агенция Ройтерс, като не се уточнява кога е проведено интервюто, нито кога ще бъде публикувано.

На 25 март страните от еврозоната стигнаха до съгласие помежду си и заедно с Международния валутен фонд създадоха съвместен план за финансова подкрепа на югозападната ни съседка, в случай че тя изпадне в невъзможност да изплаща задълженията си.

Малко по-късно Гръцката държава обяви, че предвижда да набере до 15,5 млрд. евро чрез продажбата на държавни ценни книжа (ДЦК) до края на месец май.

Различни източници твърдят, че страната има дълг за около 20 млрд. евро с падеж през април и май. Според Economist обаче сумата на задълженията може да се окаже много по-голяма.

В същото време според публикувани в събота резултати от проучване на общественото мнение управляващите социалисти поддържат преднината си по популярност пред консерваторите в страната въпреки предприетите тежки мерки за намаляване на разходите, съобщава АФП.

Властимащите към момента се ползват с подкрепата на 34,7% от запитаните в сравнение с 25,5% заявили, че застават зад опозицията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още