IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Икономическият оптимизъм донесе седмичен ръст на борсите в Азия

Акциите на най-голямата корейска автомобилна компания Hyundai поставиха нов ценови рекорд

11:43 | 02.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Икономическият оптимизъм донесе седмичен ръст на борсите в Азия

Петъчната сесия донесе повишения на всички отворени днес фондови борси в азиатския и тихоокеанския регион, след като икономическите данни от изминалата седмица потвърдиха, че състоянието на световната икономика се подобрява, предаде Bloomberg.

Регионалният борсов измерител MSCI Asia Pacific, който покрива пазарите на ценни книжа в 10 азиатски страни, плюс Австралия и Нова Зеландия, се повиши с 0,4% до 126,65 пункта. Той е на път да приключи седмицата на най-високото си ниво от 15 януари насам, когато отбеляза своята най-висока точка от началото на тази година.

В сравнение с нивото си на затваряне от миналия петък MSCI Asia Pacific е нараснал с близо 2 на сто, след като се понижи с по-малко от половин процент през предишната седмица.

Едни от най-печелившите акции днес бяха тези на японските и корейските производители на автомобили заради големия скок на техните продажби в САЩ през март.

Цената на акциите на най-голямата автомобилна компания в Южна Корея Hyundai Motor се вдигна с 6% до рекордните 128 хил. вона на фондовата борса в Сеул, след като стана ясно, че продажбите й в световен мащаб са скочили с 47% на годишна база през март.

Акциите на Toyota на свой ред поскъпнаха с 1,5% след новината, че продажбите на най-голямата автомобилна компания в света в САЩ са се увеличили с 41% на годишна база през март.

Общият пазарен дял на японските и корейските производители на автомобили в страната се е увеличил до 49% в сравнение с 47,1% преди година.

На фондовата борса в Япония Nikkei 225 се повиши с 0,4% до 11 286,09 пункта, след като стана ясно, че Японската централна банка може да повиши прогнозата си за растежа на японската икономика по време на редовното си месечно заседание през следващата седмица.

От началото на тази седмица японският индекс се е повишил с 2,7 на сто, като това е осмият му пореден седмичен ръст. Още повече, с 4% на седмична база, е нараснал индексът на сините чипове в Китай CSI 300, както и главният индекс на борсата в Хонконг – Hang Seng, който добави 2,3% през последните пет сесии.

Пазарите на ценни книжа в Австралия, Хонконг, Нова Зеландия, Сингапур, Индия и Филипините бяха затворени днес заради честването на национални празници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:33 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още