IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нов връх на петрола за 2010, силна сесия за американските акции

Индексите отстъпиха малко от печалбите си от старта на сесията, но все пак записаха добро начало на второто тримесечие

23:10 | 01.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Нов връх на петрола за 2010, силна сесия за американските акции

Американските индекси изтриха част от печалбите си от началото на сесията, но въпреки това започнаха новото тримесечие убедително и със заявка за по-нататъшни ръстове.

Повод за оптимизма дадоха поредица от положителни данни за икономиката, сред които спад на първоначалната безработица в САЩ, и ръст на активността във фабричния сектор, достигнала най-високо ниво за последните шест години.

По-рано в четвъртък стана ясно, че активността в производственият сектор в Австралия, Китай, Великобритания, Япония, Швейцария и еврозоната също расте, и то по-бързо от очакваното. Новините подкрепиха надеждите, че плавното възстановяване на световната икономика ще продължи и през тази година.

В резултат индексът на 30-те най-големи и най-ликвидни американски компании Dow Jones Industrial Average нарасна с 0,65% до 10 927 пункта, като седмичният му ръст възлезе на 0,7%. Широкият S&P 500 добави 0,74% към стойността си до 1178 пункта, с което седмичното му представяне е актив от 1 на сто. Nasdaq Composite също успя да отчете печалба в четвъртък (+0,15%), както и за седмицата (+0,3%).

С растеж се отличиха акциите на енергийните и суровинните компании, след като цената на петрола приключи сесията на New York Mercantile Exchange на нов връх за 2010 г. и най-високо равнище от октомври 2008 г. насам.

Суровият петрол отбеляза четвърта поред печеливша сесия, като барелът с доставка през май, най-активно търгуваният контракт, поскъпна с 1,11 долара, или 1,3%, до 84,87 долара.

Ръстове отбелязаха и повечето от компаниите, свързани с автомобилния сектор. Към средата на сесията големите автомобилни производители обявиха предимно силни данни за продажбите си на американския пазар през март, като тези на General Motors например отчитат покачване от над 20%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:06 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още