IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зам.-шеф на Газпром оглави беларуската Белтрансгаз

Газпром вече фактически притежава 50% от акциите на беларуската газова компания

17:05 | 01.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Зам.-шеф на Газпром оглави беларуската Белтрансгаз

Зам.-председателят на Газпром Валерий Голубев беше избран за председател на Надзорния съвет на беларуската държавна газопреносна фирма „Белтрансгаз“ по време на провелото се в Минск годишно общо събрание на акционерите й, съобщи РИА Новости.

В Надзорния съвет на „Белтрансгаз“ вече влизат по четирима представители на Газпром и на Беларус, в т.ч. вицепремиерът, който досега оглавяваше Надзорния съвет, и министърът на енергетиката на Беларус.

Представителите на Газпром вече заемат половината от местата на висшия мениджмънт на беларуската газова компания, тъй като руският газов гигант наскоро е приключил с изкупуването на 50% от акциите й.

Договорът за покупко-продажба е подписан през 2007 г., като общата стойност на активите на „Белтрансгаз“ беше оценена от ABN Amro на 5 млрд. долара. Според условията на споразумението Газпром трябваше да придобие до май тази година половината от акциите на „Белтрансгаз“ за 2,5 млрд. долара, които да изплати за периода на 4 равни части.

„Белтрансгаз“ осигурява преноса и снабдяването с природен газ на територията на Беларус, като разполага с газопреносна и газоразпределителна мрежа с дължина от около 7000 км.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:29 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още