IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Сливанията и придобиванията по целия свят набират скорост

През последните три месеца са били извършени над 2 хил. трансгранични придобивания и 10 враждебни поглъщания по целия свят

16:09 | 01.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Сливанията и придобиванията по целия свят набират скорост

Сливанията и придобиванията по целия свят набират скорост през първото тримесечие на годината, като през последните три месеца са били извършени над 2 хил. трансгранични придобивания и 10 враждебни поглъщания. За това допринесе оживлението в световната икономика и ралито на фондовите борси през последните 12 месеца.

Стойността на поглъщанията се увеличава с 5% на годишна база през първите три месеца на тази година до 498,24 млрд. долара, предаде Bloomberg. Враждебните придобивания отчитат ръст от над 300% до 17,46 млрд. долара.

Според Марк Шариф, ръководител на звеното за сливания и придобивания на Citigroup, придобиванията може да се увеличат с 15-20% до края на тази година, при условие че световната икономика не се свие повторно.

През миналата година стойността на реализираните поглъщания намаля с 27% до 1,8 трлн. долара, което е най-ниското ниво за последните шест години.

Citigroup е един от най-големите консултанти в тази област, като тя ръководи продажбата на азиатското звено за животозастраховане на AIG, което бе закупено от британската Prudential за 35,5 млрд. долара в началото на тази година.

Това е и най-голямата сделка на пазара на сливания и придобивания през тази година.

Сред големите сделки през тази година се нареди и враждебното поглъщане на британския производител на шоколад Cadbury от американския производител на храни Kraft Foods. След напрегната четиримесечна битка Cadbury бе погълната от Kraft Foods срещу сумата от 21,4 млрд. долара през февруари тази година.

Враждебните придобивания през тази година включват още редица компании от фармацевтичния сектор и химическата промишленост. Голяма част от придобиванията са осъществени от компании, опериращи в съседни страни, което им дава възможност да разширят своите пазари.

В Латинска Америка голяма част от придобиванията са в хранително-вкусовата промишленост, добивния и телекомуникационния сектор. Най-активни обаче са компаниите в азиатския регион, където сливанията се увеличават със 100% на годишна база до 185,5 млрд. долара през първото тримесечие. По този начин те се доближават до сумата на придобиванията в САЩ, която е 250,5 млрд. долара за същия период.

Най-големият консултант по сделки за сливания и придобивания в света е американската инвестиционна банка Goldman Sach, следвана от швейцарската Credit Suisse, немската Deutsche Bank, и щатските банки JPMorgan и Citigroup.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:22 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още