IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Зелена вълна заля всички борси в азиатския регион

Индексите в Азия се повишиха в унисон след добрите данни за производствения сектор на Китай и Япония

12:21 | 01.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Зелена вълна заля всички борси в азиатския регион

Всички основни борсови индекси в азиатския и тихоокеанския регион се повишиха по време на днешната първоаприлска сесия, под влияние на добрите икономически данни за Китай, Южна Корея и Япония. Те показаха, че състоянието на фабричния сектор в Япония и Китай, които са втората и третата по големина икономики на света, се подобрява значително през първите месеци на тази година.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific, който покрива пазарите на ценни книжа в десет азиатски страни, Австралия и Нова Зеландия, се повишава силно с 1% до 126,35 пункта, пише Bloomberg. Поскъпването на металите и петрола подкрепи добивните и енергийни компании в региона, а по-високите такси за превоз на суровини по вода повишиха цените на акциите на корабните дружества.

Широкият китайски индекс Shanghai Composite нарасна с 1,2% до 3 147,42 пункта, след като фабричният сектор ускори значително темпото си на ръст през март. Изминалото първо тримесечие на тази година обаче се оказа най-лошото за индекса от третото тримесечие на миналата година насам, когато само в рамките на август Shanghai Composite загуби цели 20% от стойността си.

В Япония Nikkei 222 нарасна с 1,4% до 11 244 пункта, след като проучване на Японската централна банка показа, че бизнес доверието сред големите японски производители укрепва. Днес на фондовата борса в Токио се състоя най-голямото IPO в света за последните две години, след като животозастрахователната компания Dai-ichi Life Insurance привлече 11 млрд. долара.

Акциите на компанията, която е вторият по големина животозастраховател в Япония, поскъпнаха с цели 14% в първия ден на нейния борсов дебют. Нейното първично публично предлагане е най-голямото в света от това на оператора на кредитни карти Visa, който успя да продаде свои акции за 19,7 млрд. долара през март 2008 г. на Нюйоркската фондова борса. За Япония това е най-голямото IPO от 1998 г. досега.

На борсата в Южна Корея основният индекс Kospi добави 1,6% до 1 719,17 пункта, след като износът на страната се увеличи за пети пореден месец през март, като отчете ръст от 35% на годишна база. Вносът нарасна още повече - с 48,4 на сто. В Австралия S&P/ASX 200 добави 0,7% до 4 907,70 пункта, а в Нова Зеландия NZX 50 се повиши с 0,3% до 3 276 пункта.

Изминалият месец донесе на борсите в Азия най-силния им ръст от юли 2009 г,, като почти всички пазари на ценни книжа в региона успяха да отчетат повишения в рамките на изминалото тримесечие. MSCI Asia Pacific се покачи с 4% над нивото си на затваряне от края на 2009 г. и по този начин индексът завърши четвърто поредно тримесечие с ръст.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:44 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още