IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Обама разрешава добива на нефт по атлантическото крайбрежие

Решението е широко приветствано от енергийния сектор, но и критикувано от защитници на околната среда

12:12 | 01.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Обама разрешава добива на нефт по атлантическото крайбрежие

Американският президент Барак Обама направи най-смелата си крачка досега за спечелване на подкрепа от страна на републиканците за проектозакон за овладяване на промените в климата, като вдигна ограниченията за добив на нефт в близост до американските брегове, пише Financial Times.

Решението, което за първи път от повече от 20 години ще позволи добив нефт в близост до бреговата линия на Вирджиния и Флорида, е широко приветствано от енергийния сектор, но и критикувано от защитници на околната среда.

Инициативата на Белия дом идва в момент, когато смесена група демократи и републиканци в американския сенат се опитват да финализират проектозакон за борба с промените в климата. Миналата година президентската администрация се провали в опита си да прокара законопроект за търговия с въглеродни емисии.

„Това не е решение, което взех лесно“, каза американският президент. „Основното е това: в светлината на нашите енергийни нужди, за да подкрепим икономическия растеж, ще ни се наложи да използваме традиционни източници на енергия, дори докато разработваме нови източници на възобновяема енергия.“

Изявлението на Обама, което включва забрана за добив на нефт в някои райони край бреговете на Аляска, беше посрещнато със смесени чувства в Белия дом. Умерените демократи и републиканци го подкрепиха, докато консерваторите и либералите – не.

„Да се лишаваме от ресурси по източното крайбрежие и Аляска, както и по-голямата част от Мексиканския залив е безсмислено във време, когато цената на бензина расте, а американците питат къде са работните места“, каза Джон Бохнър, лидер на републиканците в американския конгрес.

„Да повтаряме заедно с републиканците "мантри за нефт" и да допуснем големия нефтен бизнес край бреговете на Америка, заплашва да унищожи работни места, биологичното разнообразие в океана, както и местни икономики за милиарди долари“, каза Франк Лаутенберг, сенатор демократ от Ню Джърси.

Според експерти на индустрията, въздействието от добива на нефт в американския шелф ще е трудно да се оцени, докато не се извършат тестове. Обама подчерта, че вероятността американската икономика да не разчита на внос на петрол е малка, като се има предвид, че страната притежава едва два процента от световните запаси от нефт, а в същото време е отговорна за 20 процента от световната консумация на суровината.

По данни Cambridge Energy Research Associates САЩ внасят 53 процента от нефта, който им е необходим.

„Това е част от опита за политическа сделка за постигане на коалиция в Конгреса за приемането на закон за борба с промените в климата“, каза Даниел Йерджин директор на IHS-Cera. „Не сме правили сериозна оценка на шелфа по източното крайбрежие от 1970 година, а технологията е на светлинни години от тогава.“

Миналия месец американският президент предложи 8,4 млрд. долара федерален заем на две частни атомни електрически централи в Джорджия, които ще бъдат първите построени в САЩ от едно поколение насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:34 | 18.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още