IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Raiffeisen International може да продаде банките си в Русия и Украйна

Руският банков клон генерира около 50% от печалбата на финансовата компания

11:27 | 01.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Raiffeisen International може да продаде банките си в Русия и Украйна

Raiffeisen International Bank Holding AG може да продаде подразделенията си в Русия и Украйна, в случай че на финансовата компания се наложи да заздрави своята капиталова база и резерви, с които да покрие евентуални загуби от лоши кредити на своите дъщерни компании.

Това предаде Moskow News, цитирайки изказване на председателя на Raiffeisen International Кристиан Конрад, че австрийската група е готова да се откаже от контрола над своите руски и украински банки.

Raiffeisen International е една от най-големите чуждестранни банки в Русия и е собственик на Raiffeisen Russia в Русия и Raiffeisen Bank Aval в Украйна.

Според Кристиан Конрад крайното решение ще зависи от това дали и с колко ще трябва да се увеличат резервите на дъщерните дружества на банката за лоши заеми. От Raiffeisen International уточняват още, че има няколко възможни сценария за развитие на групата в бъдеще, като единият предвижда нейните звена в Русия и Украйна да се продадат чрез първично публично предлагане (IPO).

През февруари Raiffeisen Zentralbank Österreich, която е една от най-големите кооперативни банки в Австрия, и Raiffeisen International обявиха планове за евентуално сливане.

Raiffeisen International е публична компания, в която 70% от капитала се държат от Raiffeisen Zentralbank, а останалите се търгуват свободно на Австрийската фондова борса.

Основният пазар на Raiffeisen International е Централна и Източна Европа, като банката е представена в 17 страни в региона.

Руският й клон е един от най-важните, защото генерира около 50% от нейната печалба. Нейният дял се понижи до 33% през миналата година, а активните на Raiffeisen Russia намаляха с 22% спрямо 2008 г. до 11,68 млн. евро.

Неодитираните резултати на Raiffeisen International за 2009 година показаха, че заради лошите кредити и влошената икономическа ситуация в Централна и Източна Европа печалбата за 2009 година се е свила с цели 78% спрямо резултатите от предходната година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:54 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още