IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът се изстреля до 17-месечен връх

Черното злато поскъпна заради отстъплението на долара от вчера и се доближи до 84 долара за барел

08:44 | 01.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Петролът се изстреля до 17-месечен връх

Цената на петрола поскъпна значително вчера, което изведе котировките до най-високото им ниво за последните 17 месеца. Главна роля за това изигра отстъплението на американския долар, който вчера падна с 0,7 на сто спрямо еврото.

Спадът на зелените пари набира сила и от 25 март досега доларовият индекс е изгубил 1,3 на сто от стойността си. Това води след себе си повишен интерес към инвестициите в суровини и помага за поскъпването на петрола.

Вчера в Ню Йорк цената на петрола с доставка през май се повиши с 1,7 на сто до 83,76 долара за барел. Така котировките достигнаха най-високото си ниво от 9 октомври 2008 година досега, предава Bloomberg.

В часовете на електронна търговия оптимизмът бе охладен и черното злато отстъпва с 0,4 на сто до 83,43 долара за барел. Това се дължи основно на изненадващия спад на заетостта в САЩ през последния месец, както и на неочаквано високия ръст на запасите от петрол в американската икономика.

Утре на борсата в Ню Йорк няма да има търговска сесия, тъй като християнският свят се готви за посрещането на Великден.

На борсата в Лондон вчера петролът от сорта брент поскъпна с 1,8 на сто до 82,70 долара за барел. Тази сутрин се наблюдава отстъпление от 0,35 на сто и барел брент с доставка през май се търгува по 82,40 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:45 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още