IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Денис Локхарт: Федералният резерв трябва да продължи с ниските лихви

Според президента на клона на Фед в Атланта, американската централна банка няма да затяга паричната политика в близко бъдеще

23:18 | 31.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Денис Локхарт: Федералният резерв трябва да продължи с ниските лихви

Федерлният резерв на САЩ (американската централна банка) няма да затяга паричната политика в близко бъдеще на фона на устойчивата безработица и подтиснатата инфлация, е заявил за Ройтерс Денис Локхарт, президент на клона на Фед в Атланта.

„Налице са обнадеждаващи, макар и предварителни знаци за подобряване ситуацията на пазара на труда. Имаме обаче да извървим дълъг път и затова смятам, че скоро не ни предстои промяна в стимулиращата политика на Федерлния резерв”, е казал той.

Локхарт обаче предупреди, че икономическото възстановяване на САЩ може би е набрало скорост и не изключи затягане на монетарната политика преди да видим значително намаляване на безработицата, която в момента е 9,7%.

Според него обвързването на монетарната политика с целта за връщане на безработицата до нивата й отпреди рецесията „може да се окаже грешка”.

По-рано през месеца централната банка на САЩ потвърди ангажимента си да запази сегашните близки до нулата лихвени нива за продължителен период в подкрепа на възстановяването на икономиката.

Локхарт подкрепя тези мерки и посочва, че Фед не трябва да променя рязко тази формулировка, тъй като пазарите са твърде силно фокусирани върху тези фрази.

Друг висш служител на Фед, Елизабет Дюк, заяви днес, че условията на някои финансови пазари са се подобрили, но банковият сектор остава под напрежение.

Тя изрази умерен оптимизъм, че банките ще засилят кредитирането с възстановяването на икономиката. „Очаквам увеличение на банковите заеми по-късно през годината”, е казала тя.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:59 | 02.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още