IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Бил Грос: Намалете очакванията си за доходността на рисковите активи

Един от ръководителите на Pimco предупреди инвеститорите, че трябва да се настроят за по-ниска от нормалната възвращаемост в продължение на години

21:27 | 31.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Бил Грос: Намалете очакванията си за доходността на рисковите активи

Инвеститорите трябва да се настроят за по-ниска от нормалната възвращаемост както на акциите, така и на облигациите в продължение на години, заявява Бил Грос от Pimco пред CNBC.

В контекста на новата дефиниция на компанията му за “нормална” възвращаемост в условията на нисък растеж, той прогнозира, че доходността ще бъде наполовина на обичайните около 8%, към която инвеститорите са привикнали.

„Трябва да очакваме по-ниско потребление и по-бавен растеж на доходите на домакинствата в сравнение с предходните години”, казва един от ръководителите на Pimco, най-големият фонд за инвестиции в облигации в света.

Според него сегашната доходност на 10-годишните американски ДЦК от около 4% показва какъв растеж можем да очакваме.

Той предупреди хората, които се надяват да пратят децата си в колеж или да се пенсионират, благодарение на инвестициите си, че това няма да е никак лесно. „Намалете очакванията си за доходността на рисковите активи.”

Джак Богъл, основателят на фондовете Vanguard е по-малко песимистично настроен относно доходността на пазарите.

„Очакваната възвръщаемост на акциите би трябвало да бъде около 8%, а тази на облигациите – около 4%”, смята той. "С натрупване за десет години обаче тези цифри ще са съответно 100% и 50% - това е голяма разлика."
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:07 | 21.08.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още