IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Гърция планира и емисия глобални доларови облигации до май

По този начин гръцкото правителство може да намали лихвите, които плаща по своите ДЦК

15:44 | 31.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Гърция планира и емисия глобални доларови облигации до май

Гръцкото правителство планира да емитира и глобални доларови облигации в началото на май, след като през тази седмица продаде емисия седемгодишни държавни ценни книжа (ДЦК) за 5 млрд. евро, предаде Bloomberg.

Глобалните облигации се емитират в няколко страни едновременно, като се търгуват извън държавата, в чиято валута са деноминирани. Така глобалните облигации стигат до по-голям брой инвеститори, а това може да намали лихвите, които техният емитент плаща, за полученото финансиране.

Гърция издаде петгодишни ДЦК за 8 млрд. евро на 25 януари, още 5 млрд. евро десетгодишни ДЦК на 4 март и седемгодишни ДЦК за 5 млрд. евро на 29 март. Лихвата, която страната ще заплати по тези дългови емисии до настъпването на техния падеж, ще възлезе на 7,7 млрд. евро.

Това е над два пъти повече, отколкото Гърция щеше да плати при средната доходност по нейните ДЦК в периода от 2000 до 2008 г., показват изчисления на Bloomberg. Това е резултат от недоверието на инвеститорите към способността на страната да оздрави своята икономика и публични финанси.

Освен гореизброените три емисии през тази година, Гърция ще трябва да си набави още поне 11,6 млрд. евро до май, за да може да посрещне финансовите си нужди за следващите две месеца.

От гръцката агенция за управление на публичния дълг уточняват, че страната ще трябва да привлече общо 32 млрд. евро чрез продажби на ДЦК до края на тази година, за да покрие плащанията по своя бюджетен дефицит. Засега обаче не е ясно колко голяма ще бъде емисията глобални доларови облигации през май.

Доходността на седемгодишните ДЦК, продадени от гръцкото правителство в началото на тази седмица, расте за трети пореден ден въпреки спасителният план за страната, който бе подкрепен от еврозоната и Международния валутен фонд. Той ще се задейства в случай, че достъпът на Гърция до финансиране от международните дългови пазари се прекъсне.

Нарастването на изискуемата от инвеститорите доходност по гръцките ДЦК означава, че правителството трябва да плаща по-голяма лихва за своя дълг. Лихвата, която Гърция ще плати по своя публичен дълг през тази година, ще е с 13 млрд. евро по-голяма при сегашната доходност по гръцките ДЦК в сравнение с нивата й отпреди началото на фискалната криза.

Анализ на The Economist показа, че спасителният фонд за Гърция е безсмислен, в случай че не разполага с поне 75 млрд. евро.

Доходността на гръцките ДЦК расте за трети пореден ден днес и се намира на ниво от 5,22% за двугодишните ДЦК и 6,58% за десетгодишните. Рисковата премия по гръцките ДЦК е 345 базисни пункта, което показва горницата, която инвеститорите изискват над лихвата по немските ДЦК.

От гръцката агенция за управление на публичния дълг се надяват рисковата премия да се стесни до 250 базисни пункта до края на лятото и 200 базисни пункта към четвъртото тримесечие на тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:26 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още