IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Акциите на Bank of Ireland се изстреляха с 30% заради действия на кабинета

Правителството обяви нови капиталови изисквания и разкри план за изкупуване на рискови активи

14:48 | 31.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Акциите на Bank of Ireland се изстреляха с 30% заради действия на кабинета

Ирландското правителство обяви нови условия за капиталовите изисквания на банките и разкри план, по който ще се изкупуват рискови активи. Това доведе до сериозен интерес към представителите на финансовия сектор в страната.

Най-голям ръст бе отчетен по позицията на Bank of Ireland, като акциите й скочиха с цели 30 на сто. За това допринесе и новината, че правителството ще остане миноритарен акционер в банката и няма да увеличава дела си в нея, пише Market Watch.

Финансовият министър на страната обяви, че Националната агенция за управление на активи ще купи рискови активи за около 16 млрд. евро от банките. Средната отстъпка от номиналната им стойност обаче ще бъде в размер на 47 на сто, се казва в информацията.

Намеренията на правителството са да бъдат изкупени активи за обща стойност около 81 млрд. евро.

В допълнение на това финансовият регулатор затегна изискванията за капиталова адекватност, което ще предизвика нуждата водещи банки на наберат нови средства. Bank of Ireland например ще се нуждае от около 2,7 млрд. евро, а Allied Irish Bank – от около 7,4 млрд. евро.

Срокът да се отговори на новите правила е до края на годината, се казва в официалната информация. Това оставя на банките възможност да набавят необходимите средства от частния сектор, а да не прибягват до помощ от държавата. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:21 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още